Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
У МЕДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ ОДРЖАНО ПРВО ПРЕДАВАЊЕ У ОКВИРУ КАМПАЊЕ „ЈОШ УВЕК ВОЗИМ“

ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ

„Ја нисам послушао никога, надам се да ћете ви саслушати мене“
Славиша Савић
После успешног пилот пројекта „Још увек возим“ Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије релизованог широм Србије у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ одржано је прошле среде, 29. априла, прво у низу предавања које за циљ има повећање свести младих о вредности безбедне вожње.
- С обзиром да Удружење параплегичара из Шапца има одличну сарадњу са Медицинском школом задовољство ми је што је прво предавање одржано управо овде. До сада смо, када је у питању био пилот пројекат „Још увек возим“ имали одличне повратне реакције. Око пет стотина младих у Зајечару, Шапцу, Руми, Крагујевцу, Краљеву и Чачку имало је прилику да чује нашу причу. По реакцијама које они остављају на упитницима које делимо и по реакцијама на Фејсбуку ова прича је изузетно праћена. Мислим да је јако битно да млади схвате озбиљност учешћа у саобраћају ““ рекао је Славиша Савић, координатор пројекта „Још увек возим“ и секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.
У договору са Саветом за безбедност у саобраћају града Шапца сви ученици трећег разреда средњих школа у наредном периоду имаће прилику да чују причу човека који је због младалачке несмотрености трајно остао везан за инвалидска колица.
- Мислим да је ово једна добра ствар јер је у питању другачији приступ. Иновација се огледа у томе што деца чују причу учесника саобраћајне незгоде који је због своје бахате вожње и непридржавања саобраћајних прописа довео и себе и своју породицу у незгодну ситуацију поставши особа са трајним инвалидитетом. Мислим да ћемо, уз свестрану подршку Агенције за безбедност саобраћаја, успети да младе широм Србије едукујемо на овај начин. Надам се да ће и нешто да им остане у глави кад седну за волан ““ додао је Михајло Пајевић, председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије.
Превенција је најбољи начин да се смањи број саобраћајних незгода, а самим тим повећа и одговорност младих узраста од петнаест до двадесет две године који представљају најугроженију циљну групу.
- Препознали смо да је ово добра идеја јер смо на припремним предавањима видели да речи Славише Савића остављају јак утисак на децу. Сматрамо да ће млади људи, будући возачи, на овај начин стећи већу одговорност за воланом. Са предавањима упоредо ћемо бити извештавани и од стране Саобраћајне полиције о резултатима да ли имамо одговорније возаче. Очекујем да ћемо као резултат добити одговорније возаче, што мање несрећа и што безбедније учеснике у саобраћају ““ нагласио је заменик градоначелника Немања Пајић, председник Савета за безбедност у саобраћају града Шапца.
Интензивна сарадња Медицинске школе и Удружења параплегичара Мачванског округа током дужег низа година резултирала је и овим првим предавањем.
- Носиоци те сарадње заправо су чланови Секције физикалне терапије и специјалне рехабилитације и предметни наставник Наташа Јанчикић, тако да није велико изненађење што је прво у низу ових предавања заправо у нашој школи. Превентивни значај овог предавања је велики како би се повећала свест ученика о безбедности у саобраћају. Наравно, повећала и одговорност самих ученика како за себе, тако и друге учеснике у саобраћају ““ додала је Јелена Милошевић, председница Школског одбора Медицинске школе.
Пројекат се већ седам година реализује у Словенији под називом „Ше ведно возим ““ вендар не ходим“ као најзначајнија активност друштва параплегичара југозападне Штајерске из Цеља. Његова оправданост се огледа у статистици саобраћајних несрећа у којима су учествовали млади старосне доби од петнаесте до двадесет четврте године, а која показује смањење саобраћајних несрећа за шездесет одсто, погинулих за шездесет седам одсто и тешко повређених за осамдесет седам одсто.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa