Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Род као залог за зајам

Закон о преџетвеном финансирању ће омогућити пољопривредницима да као залог за позајмицу дају будући род, што ће им умногоме олакшати пољопривредну производњу- рекао је прошлог уторка државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Данило Голубовић.
Закон о преџетвеном финансирању ступа на снагу 1. јуна, а 13. маја, ће у оквиру Пољопривредног сајма у Новом Саду бити одржана велика конференција на којој ће овај акт бити детаљније представљен и на којој ће будућим учесницима у систему бити ближе представљен начин функционисања система преџетвеног финансирања.
Голубовић је новинарима приликом представљања Закона о преџетвеном финансирању рекао да ће регистар уговора о финансирању бити успостављен у Агенцији за привредне регистре (АПР). „Овај закон је јединствен и као такав се први пут примењује у Европи“, истакао је Голубовић и додао да Русија, Бугарска и Украјина раде на припреми сличних аката.
„Корисници овог начина финансирања могу бити физичка лица, предузетници и правна лица“, рекао је Голубовић и нагласио да би овај закон требало да утиче на повећање осигурања усева јер ће само тржиште наметнути овај услов.
Координатор ФАО-ЕБРД пројеката у Србији Милош Миловановић изјавио је да је овај закон битан за Србију не само због хроничног недостатка финансијских средстава за пољопривредну производњу већ и зато што пребацује тежиште финансирања са јавног на приватни сектор. Миловановић је истакао и да овај закон не захтева никакво администрирање од стране државних органа и најавио да ће у последњем кварталу ове године бити организован „караван информисаности“ у 15 општина у Србији где ће, у директном раду, будућим корисницима бити приближено како закон функционише у пракси.
(Веб презентација Министарства п

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa