Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА ШАБАЦ

ФАШИЗАМ ЈЕ ПОБЕЂЕН, АЛИ НИЈЕ ИСКОРЕЊЕН

У Берлину је, 9. маја 1945. године, потписана безусловна капитулација немачких оружаних снага. Тим чином, завршен је Други светски рат, највећи и најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Током 6 година, колико је трајао, погинуло је преко 60, а неки историчари кажу чак 80 милиона људи у целом свету, од тога преко половине цивила. Од тада се, овај датум обележава као „Дан победе над фашизмом“.
Победом савезника над Трећим рајхом, идеја Адолфа Хитлера о новом хиљадугодишњем рајху, доживела је пропаст. Фашизам је побеђен. Фашизам је побеђен али није искорењен. После више од пола века почео је да се појављује тамо где нико није очекивао. Поново смо сведоци мржње, злобе, расне и верске нетрпељивости. Сведоци смо на жалост, све већег броја ратова заснованих на расној и верској нетрпељивости. Или они само тако изгледају, а у позадини су нечије империјалистичке претензије и они најприземнији економски интереси појединаца или интересних група. Неонацистичке организације се јављају наизглед ниоткуда и неометано величају своја убеђења. Намећу свој приступ најрањивијој структури становништва и полако се укључују у политички живот Европе и света. У неким случајевима су то само неонацистичке групе, које иако процентуално малобројне, никако није за потцењивање њихов потенцијал у прављењу хаоса. Али у неким случајевима фашизам подржавају владе одређених земаља. То се најбоље може видети на примеру од прошле године, када се у Уједињеним Нацијама гласало о декларацији за борбу против фашизма. Том приликом све земље из окружења, сем Србије, као и све чланице ЕУ, нису гласале за резолуцију, већ су биле уздржане (што је прећутно подржавање). А гле чуда, САД и Украјина су гласале против резолуције, што је практично подршка фашизму (уз занимљиву подршку Канаде). О догађајима који се за то време одигравају у Украјини, где се крајње отворено парадира са фашизмом и његовим тековинама из Другог светског рата, не треба ни говорити.
Све се то одиграва пред очима народа који су пропатили током рата и који још увек осећају последице и после 70 година од његовог завршетка.
Та пошаст се поново развија и прети да уништи мир. Морамо стати на пут идејама о аријевској раси која је богом дана да влада целим светом. Не дозволимо им да преправљају историју, да лажу и обмањују нове генерације. Не могу се гумицом избрисати срамни и ужасни поступци фашиста у Другом светском рату. Жртве фашизма неће бити заборављене, а злодела никада неће бити опроштена
Антифашистичка борба је довела до победе у Другом светском рату. Антифашизам није идеолошко, нити политичко уверење, већ је дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против национализма, мржње и расизма. Тим путем треба наставити и искоренити фашизам једном за свагда!
Поносни смо што ће ове године 9. маја на војној паради у Москви, поводом „Дана победе“ учествовати припадници Војске Србије, где ће у име Србије одати пошту свим палим жртвама Другог светског рата, али и показати нашу спремност да се супротставимо фашизму.
Градски одбор Покрета социјалис&

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa