Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
НЕПРАВИЛНА ИСХРАНА УЗРОК МНОГИХ БОЛЕСТИ

ЗДРАВА ХРАНА ПОЛА ЗДРАВЉА

Србија има добре производне ресурсе за здраву храну. Ако би се они до краја реализовали било би здраве хране за много већи број људи од постојећих. То се већ сада примећује на потенцијалима многих региона, а посебно мачванског. Примера ради једно Баново Поље у општини Богатић може поврћем да снабдева годишње читав један град од 200.000 становника.
Сдруге стране неоспорно велики потенцијали, годинама само то и остају и овом изузетно важном сегменту битисања људи, посвећује се мала пажња. Ни тако често помињана свест људи није по овом питању на завидном нивоу. О значају здраве хране људи се присете тек онда кад се суоче са неком болешћу, а лекари са којима смо разговарали сведоче да је за многе узрок баш лоша исхрана.
НЕМИНОВНЕ ШТО ЧЕШЋЕ КОНТРОЛЕ ХРАНЕ
На проблем конзумирања лоше хране лекари све чешће указују. Контролу често спроводе у Заводу за јавно здравље у Шапцу. У овој реномираној институцији годишње ураде више хиљада контрола. Узорци се узимају на основу захтева из систематске контроле инспектора, који им се обраћају за стручну анализу. Овде контролишу и здравствену исправност намирница и предмета опште употребе узетих на граничним прелазима. Раде и контролу по уговору. И свако ко се бави производњом хране дужан је да на основу Закона контролише њену исправност, пре пуштања у промет.
Правилна исхрана је најважнији чинилац спољне средине који омогућује да се оптимално испољи генетски потенцијал, посебно у погледу физичког и менталног развоја деце. То обезбеђује правилан раст, развој и репродукцију, као и пожељан ниво отпорности и имунитета.
ПРАВИЛА ПИРАМИДЕ ИСХРАНЕ
Кључна година везана за оптимално покриће дневне потребе за хранљивим материјама је 1993. година, када је усвојена Пирамида исхране. База ове пирамиде су житарице. Ради лакшег коришћења ових препорука о исхрани, оне су сумиране у десет корака.
Први је: користи разноврсну храну, претежно биљног порекла, а месо и месне производе у ограниченим количинама. Други корак гласи да хлеб, разне врсте житарица, тестенине , пиринач или кромпир, треба јести више пута дневно. Трећи корак је практично поврће и воће које треба јести претежно свеже и из домаћих извора. Четврто је контрола уноса масти. Пето се односи на што чешћу контролу телесне масе. Шесто је да масна меса и месне производе треба заменити пасуљем или другим махунарима, рибом или другим „мршавим“ месом.
Седми корак је што чешће узимање млека и млечних производа са мањим процентом масти. Осми корак се односи на узимање хране са мањим процентом шећера, ограниченим уносом зашећерених напитака и слаткиша. Девети корак је храна са мање соли. Ово се односи на максимум шест грама на дан, искључиво јодиране. Десети корак гласи да храну треба припремати на безбедан и хигијенски начин. Једанаести корак је дојење у првих шест месеци уз постепено увођење одговарајуће хране у коректним временским интервалима. И дванаести корак је умерено конзумирање алкохола.
Стручњаци кажу да су последице неправилне исхране бројне. Оне се пре свега огледају у дефициту појединих нутријената, потом гојазност, дијабет типа један, рахитис и проблеми са крвним притиском.
У зрелим годинама поред повећаног крвног притиска, јављају се болести срца и крвних судова, гојазност и остерогоза.
Масти имају велику енергетску густин, а организам може да компензује велики унос енергије до одређених граница. Јер контролни сигнали нису довољно ефикасни да спрече брзи унос енергије из масних оброка. Често конзумирање оброка богатих мастима, указују стручњаци ремети контролне сигнале и регулаторни процеси су мање стабилни да одговоре на већи унос хране, него када је у питању недовољан унос.
На проблем гојазности указује и доктор Миленко Угљешић. Гојазност је болест, тврди он и додаје да је добар лек правилна и здрава храна. У супротном могу настати многе болести о којима је већ било речи, а капацитет за стварање резерви масти у телу је практично неограничен. То значи да би промене телесне тежине могле бити последица поремећене равнотеже метаболизма масти, односно укупне енергетске равнотеже. Његово запажање је да људе привлачи храна богата мастима, јер је пре свега укусна, пријатна и то би могло бити један од најмоћнијих утицаја позитивног енергетског биланса.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa