Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
СИРАЈ САЏЕНА У ГАЛЕРИЈИ ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА „ВЛАДИСЛАВ ЛАЛИЦКИ“

ВИЗУЕЛНА ПОЕТИКА ЈЕДНОСТАВНОСТИ

Савремени индијски уметник Сирај Саџена представио се прошлог четвртка Шапчанима изложбом „Сингулар ин Плурал“ у галерији Шабачког позоришта „Владислав Лалицки“.
- Срећни смо и задовољни, професионално врло испуњени, због тога што смо успели да организујемо изложбу Сираја Саџене, индијског уметника у нашем граду. Тиме смо обогатили и културну понуду града Шапца. Шта рећи о овом уметнику који је завршио Ликовну академију у родном граду Индоре у чијим се радовима ишчитава поентилистички приступ који се огледа у мноштву тачкица, потеза имплементираних на папир са одређеном симболиком а да се не спомене и куртолошка димензија која је свакако различита од ове наше ““ рекао је Слободан Пеладић, председник Удружења ликовних стваралаца Шапца отварајући изложбу која је реализована захваљујући и Јасмини Диклић, чланици овог Удружења.
Пратећи своју индивидуалну стваралачку естетику, која се огледа у свестраности сопственог рада, али и жару за иновацијом, кроз личну поетику у којој је једнина визија, а експресија множина, Саџенина уметност води ка смирености и размишљању, медитацији посматрача.
- Што се тиче мојих слика рекао бих да верујем у једноставност. Волим да стварам нешто велико од малих ствари. То је моја филозофија. Моје слике су портрети моје земље али и земаља у којима сам био. Сликам оно што видим стварајући нешто попут визуелне поетике. Нема историје иза. То су моја сећања без форме. Желим да сликам оно што осећам. То је енергија географије, визуелна поетика коју осећам. Рад и додир са платном представља сензуалан осећај. Волим да експериметишем, да се играм. Све је моја инспирација ““ земље, људи, тканине. Веома ми је драго и захвалан сам свима вама који сте дошли на отварање моје изложбе, за ваше време и љубав. Хвала вам пуно ““ додао је Сирај Саџена.
Сахенина „Једнина у множини“, али и целокупна уметност у којој се игра не само са посебно припремљеним папиром, него и керамиком, тканинама, нитима, формом и обликом, на известан начин може се окарактерисати и стихом нашег песника Васка Попе „научићемо овај мрак да поново сија“. А његова уметничка поетика исијаваће у галерији Шабачког позоришта до 10. маја, а затим ће обасјати и „Ноћ музеја“ у новосадској галерији „Подрум“ 16. маја.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa