Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ЉИЉАНУ РЕЉИЋ И СНЕЖАНУ ЦВЕТКОВИЋ

„ПАМЕТНЕ ТАБЛЕ“ ОСВОЈИЛЕ И ОДРАСЛЕ

Жири састављен од седамдесет истакнутих професора и академика са светских универзитета на италијанском „А Десинг Ањард анд Цомпеттитион“ међу 6.215 пројеката одабрало је 837 најбољих из осамдесет три земље. Међу њима нашао се и рад васпитачица вртића „Слобода“ који је добио награду за дизајн у категорији еколошких производа
Када су пре више од годину дана кренуле са реализацијом своје надасве креативне идеје васпитачице Љиљана Рељић и Снежана Цветковић нису могле ни да замисле да ће њихове „Паметне табле“ освојити светски жири „А Десинг Ањард анд Цомпеттитион“ у Италији. Престижно такмичење поред задовољства постигнутим успехом отворило је врата шире јавности која ће путем блогова, часописа, светских медија као штио су „Њујорк тајмс“, „Вашингтон пост“ имати прилику да се упозна са квалитетним радом шабачких васпитачица.
- Мојој колегиници и мени било је веома важно да овај рад, настао из наше праксе у раду са децом, буде добро оцењен од људи који су истакнути у свету дизајна. Сама могућност да можете да добијете награду, да учествујете ако не припадате том кругу по образовању, је показатељ да се јако цени идеја и квалитет а да можете да успете са својим радом. У питању су дидактичка средства у виду играчки помоћу којих деца уз забаву развијај и стичу вештине учећи појмове важне за узраст до поласка у школу попут логичких појмова, геометријских облика, практичних вештина, фине моторике, развоја говора. Дакле, све то отприлике колико је било могуће на једном месту ““ каже Љиљана.
Имајући прилику да учествују у документовању самог настанка рада својим позитивним коментарима родитељи су вредним васпитачицама дали ветар у леђа и то се на крају исплатило.
- Ниједног тренутка нисмо наишли на једно „не“ а то је нама било важно и дало нам снагу да истрајемо. Није нам било уопште лако. Прилично је тешко и захтевно отпремити тако један рад. Да будем искрена, читава група људи и тим то ради. Моја колегиница и ја смо заиста успеле на неки начин уз подршку својих колега из вртића„Слободе“ и што се тиче техничке помоћи и охрабрења да истрајемо у целој овој причи, док смо подршку Предшколске установе имале у самом настанку овог пројекта. Награда ће нам само помоћи и оснажити нас да наставимо овим темпом у реализацији и осталих наших идеја које смо имале и пре ње.
Победник поред сертификата добија као део награде и изложбу у три светска музеја дизајна. Како нису имале техничких могућности да свој рад отпреме у италијански музеј „Комо“ од стране организатора пружена им је могућност да имају дигиталну изложбу за коју су добиле и сертификат. Остаје нада да ће своје високо признато дело имати прилику да изложе у Амстердаму и Даблину у Ирској.
- Осећања су узбуђење, срећа. Изненађење уопште да смо уопште успели да постигнемо такав успех и пре свега задовољство што смо то заиста испунили. Учешће у емисији Мире Адање Полак велико је искуство пропраћено дивним осећајем. Пројекат смо дуго времена радиле, преко година дана, од настанка идеје и припремања материјала, скупљања, могућности и механички да можемо да то све уклопимо на једно место, да спојимо ““ истиче Снежана Цветковић.
Дугогодишње искуство у раду са децом ових васпитачица је велико. Заједно раде већ три године са децом која ће следеће године бити предшколци. Појединачно, Љиљана, родом из Ваљева, већ петнаест година своје време посвећује најмлађима, а Снежана девет. Обе истичу да је њихов рад са децом нешто изузетно али да је важна спона са родитељима, позитивна атмосфера, јер они препознају и вреднују сваки добар рад везан за боравак њихове деце у групи.
- Наше жеље и једна од могућности нашег победничког рада јесте да неко препозна потребу да овај рад уђе у неку озбиљну производњу како би све установе могле да га користе на један начин. Такође, ово је прилика да и млади креативни људи, на пример из Школе примењених уметности, добију шансу да покажу шта знају и умеју јер на овом такмичењу постоји осамдесет девет различитих категорија. Требало би се позабавити овом причом и пружити младима шансу да од својих идеја једног дана и живе ““ Љиљанина је порука свима онима који имају иновативне идеје.
А да је њихова идеја на најбољи могући начин оцењена показују и малишани њихове групе који су, несвесни дешавања око себе, са великим жаром и радошћу надмудривали „Паметне табле“.
- Волим вртић јер имам много пријатеља. Лепо је играти се са њима а сада смо добили и ове табле захваљујући нашим васпитачицама па нам је још лепше - каже Мила Живановић.
Како им не би било лепо када је сваки њихов тренутак дружења у вртићу уткана велика љубав и посвећеност ових веома талентованих и надарених васпитачица.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa