Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
У СУБОТУ 16. МАЈА

ШАБАЧКА НОЋ МУЗЕЈА

Овогодишња међународна манифестација „Ноћ музеја“ биће по дванаести пут одржана у педесет градова Србије. Међу њима је и град Шабац чије су установе културе, школе, удружења и институције припремиле разноврстан програм од 18 часова до поноћи.
ОД НАРОДНОГ МУЗЕЈА ДО КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА
Народни музеј заједно са шабачком Црквом „Светих Апостола Петра и Павла“ приредиће изложбу „Православна литургика“. Одежде, посуде и реликвије које се користе током службе у православном храму, са објашњењима о значењу и намени истих, биће доступне посетиоцима.
Библиотека шабачка изложбом „Хемијска индустрија Зорка“ Шабац представиће најуспешнији период хемијског гиганта од шездесетих до краја осамдесетих година. Фотографије, албуми, књиге, разгледнице, филм и новине подсетиће старије генерације, а млађе обавестити, о овом надасве значајном периоду у развоју града. Уз песму хора, скулптуре и инсталације испред Библиотеке шабачке, група „Комбинарт“ својим програмом „Златно доба“. покушаће да призове срећно време у којем је већина шабачких радника одлазила на посао бициклом низ Поп Лукину улицу. Од 18 до 20 часова за најмлађе љубитеље књиге предвиђено је „Библишино поноћно читалиште“.
Међуопштински историјски архив уприличиће изложбу поводом сто двадесет година од рођења Живорада Жике Поповића, једног од организатора културно-просветног рада у Шапцу и Подрињу између два светска рата. Овом приликом биће презентован материјал из фонда Шабачке народне књижнице и читаонице који се чува у Архиву, као и личне архиве породице Поповић.
„Реч убија“ у Културном центру Шабац наслов је више догађаја обједињених у манифестацију која ће грађанима понудити од 18 часова представљање монографије Предрага Кораксића Цораџа „Трајно прошло време“. О књизи ће говорити Душан Величковић и аутор, а сат касније у галерији биће отворена Кораксићева изложба карикатура. У периоду од 21 до 23 часа у Великој сали Културног центра Срђан Динчић и Неша Бриџис у оквиру вечери стенд уп комедије забавиће све духовитим програмом.
У просторијама КУД „Абрашевић“ предвиђена је изложба „Шабачка господа, некад и сад“ посвећена старој и новој шабачкој господи, о чијим ће сличностима и разликама просудити сами посетиоци уз звуке адекватног музичког програма.
Изложом фотографија „Ноћ стила - савремени костим“ Удружења ликовних стваралаца Шапца представиће најновије модне колекције костима за пролеће - лето 2015. уметнице Александре Ранковић.
И ШКОЛЕ ИМАЈУ ШТА ДА ПОНУДЕ
„Лет Тхере Бе Роцк!“, тј. „Нека буде рок!“ поручују из Школе примењених уметности чији ће ученици, млади уметници, посетиоцима омогућити сусрет са легендарним рок музичарима.
Изложба „Све матуре Шабачке гимназије“ у Шабачкој гимназији вратиће све присутне у незаборавне школске дане. Пратећи програм обухватиће изложбу ђачких сувенира школе, као и сталну поставку Гимназијског атељеа.
Ове године ОШ „Јанко Веселиновић“ представиће се дводелним програмом „Јанко Веселиновић и Јанковци кроз време“. У првом делу биће изложене фотографије и радови Јанка Веселиновића, као и истакнутих ученика школе који су своје успехе остварили у земљи и иностранству. Други део програма је едукативног карактера и подразумева пројекције историјских филмова и радионице за децу на тему књижевности.
У ОШ „Јеврем Обреновић“ интерактивна радионица „Михајло Идворски Пупин/ Физика кроз историју и огледе “ понудиће свима сагледавање историје физике кроз време, Пупинов живот и рад. Посетиоци ће имати прилику да учествују у разним огледима из физике.
Музичко-сценски приказ ОШ „Вук Караџић“ „Моја школа некад и сад“ настао је као резлутат истраживања културног живота нашег града између два рата. Изложба ликовних радова представиће сегменте градске прошлости, а предвиђена је и мултимедијална презентација школе.
РАЗНОВРСНО И У ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ
Туристича организација града Шапца у пешачкој зони припремиће програм „Шабац у 3Д“ тако да ће посетиоци моћи да прошетају градом кроз време у трећој димензији.
Својим „Цоцктаил партy/Порука у боци“ Саша Стаменковић понудиће поставку од 196 флаша са уметнутим заставама разних земаља широм света. Публика ће моћи да изабере земљу којој би хтела да пошаље одређену поруку личне или опште природе, а с обзиром да можете поруку поделити с другима, створиће се интеракција дело-публика-публика.
Пројекат Звонка Петровића „П(Г)АЗИ УМЕТНИК“ пружиће несвакидашњи перформанс. На „папирној стази“™“™ уметници ће заузимати лежеће положаје симулирајући „лешеве на месту злочина“™“™, док ће истовремено други уметници белом бојом обележавати позиције тела. Након тога публика ће моћи да гази по силуетама на папиру и прска их бојом, те ће сви заједно послати недвосмислену поруку о положају уметника у нашем друштву.
Београдска визуелна уметница Љиљана Шуњеварић као гост „Холодрома“ својим радом „Новодевичанско-Ремаке/Шабац/Лаза Лазаревић“ „паковањем“ бронзане скулптуре у провидну кутију од плексигласа направиће гест експлицитне уметничке интервенције у јавном простору у исто време нудећи могућност „читања“ и интерпретација формалне трансформације споменика.
МИШАРСКИ ЕТНО ВРЕМЕПЛОВ
Изложба традиционалних кућних предмета и кухињских рецепата из мишарских домаћинстава, уз дегустацију старинских колача и других кулинарских ђаконија само су неки од разлога да се Шапчани запуте у Мишарску галерију и осете мирисе, укусе и боје прохујалих времена.
АПОТЕКАРИ
Апотека „Шабац“ припремила је изложбу „Апотекарске стојнице - чувари лекова и лековитих супстанци кроз векове“ поред сталне поставке са реновираним намештајем и старим фотографијама. За „Ноћ музеја“ биће отворене и просторије Апотеке „Шабац“ у Господар Јевремовој улици бр. 23.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa