Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СА БОСНОМ И ХЕРЦЕГОВИНОМ ЗА УБЛАЖАВАЊЕ

ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

Прошлог петка у хотелу “Слобода“ представљен је пројекат прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине. Промовисан је трећи позив за достављање пројекта Прекограничног програма који има за циљ ублажавање последица поплава и активности везане за превенцију поплава.
Помоћник директора Канцеларије за европске интеграције у Влади Србије, Сандра Шимић, појаснила је да они у сарадњи са Дирекцијом за европске интеграције Босне и Херцеговине и делегација ЕУ у Србији и БиХ, спроводе овај програм који се финансира кроз Инструменте за предприступну помоћ.
-Позив се односи искључиво на санирање последица поплава и превенцију будућих последица природних непогода и катастрофа. Укупна вредност средстава која су на располагању су 3,6 милиона евра. Рок за пријављивање пројеката је до 30. јула, рекла је Шимићева и охрабрила све кориснике који желе да пријаве пројекте у овој области да дођу на њихове радионице да чују како се пријављују пројектују, како изгледају формулари и да учествују.
Немања Нешић, шеф Заједничког техничког секретаријата за прекограничне програме, навео је да им је циљ да потенцијалним апликантима покушају да представе сва правила и критеријуме који су неопходни за подношење предлога пројеката. Такође, желели су и да пренесу речи подршке за све који су претрпели последице мајских поплава или имају одређене интервенције које су потребне као вид превенције за будуће поплаве. Истакао је да прекогранична иницијатива даје додатну вредност пројектима, као и да очекује велики број квалитетних пројеката.
Заменик градоначелника Шапца, Немања Пајић, подсетио је на лоша искуства са прошлогодишњим незапамћеним поплавама. Рекао је да су извучене поуке и закључци на чему треба радити како се не би у будућности нешто слично поновило.
-Већ смо остварили прекограничну сарадњу са Славонским Бродом и радимо на једном пројекту на исту тему. То ће помоћи да наши грађани буду безбеднији и да спремно дочекамо будуће поплаве. Извесно је да ће поплава бити, само зависи колико ћемо ми бити спремни да одговоримо, рекао је Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa