Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
ПРЕДШКОЛЦИ ВРТИЋА „СЛОБОДА“ ПОКАЗАЛИ ПОЗНАВАЊЕ САОБРАЋАЈНИХ ПРОПИСА

СПРЕМНИ БУДУЋИ ШКОЛАРЦИ

Поводом Недеље превенције повреда у саобраћају предшколци вртића „Слобода“ заједно са својим васпитачицама Александром Рајак, Љиљаном Стефановић, Марјаном Ивановић и Љиљаном Перић прошлог четвртка на градском полигону показали познавање саобраћајних прописа.
- У Предшколској установи још од најмањег узраста радимо саобраћајно васпитање и образовање са децом. Искористили смо ову прилику да сво стечено знање до предшколског на овом полигону то преведемо у неко функционално знање пошто сматрамо да су они најосетљивија категорија. У септембру крећу у школу и врло брзо ће се појавити ситуација када ће морати да се одваже да сами крену у школу тако да смо са њима вежбали одређене ситуације попут тога како да прелазе улицу на месту где нема семафора, када се боја на семафору промени из зеленог у црвено, када се на тротоару налази паркиран аутомибил да случајно не изађу на коловоз. То су неке ситуације којима ће они најпре бити изложени када крену у школу ““ рекла је васпитачица Сандра Мићић.
Под слоганом „Спасимо дечје животе“ Уједињене нације ове године обележавају Недељу превенције повреда у саобраћају. Како се национална стратегија заснива на намери да до 2020. године не буде ниједног настрадалог детета, ово је само један од начина да се најмлађи науче како треба да се понашају као учесници у саобраћају.
- Дошли смо овде да видимо наше најмлађе суграђане, шта то они знају о саобраћају, да нам покажу на пологину какви су учесници у саобраћају и на који начин се односе према саобраћају. Драго нам је што васпитачице Предшколске установе „Наше дете“ пожртвовано и марљиво раде на томе. Оно што је значајно је да они континуирано раде на превенцији, тј. на учењу деце о познавању правила саобраћаја што ће им свакако значити у даљем животу ““ истакао је председник Савета за координацију послова безбедности саобраћаја и заменик градоначелника Немања Пајић.
И најмлађи су имали шта да кажу и покажу када је у питању ова веома значајна тема за њихов даљи живот.
- Ми смо учили како да се правилно понашамо у саобраћају. Научила сам да се пешаци крећу само по тротоару и да је врло опасно по њихов живот да се крећу по улици ““ рекла је Петра Јовановић.
Поглед лево, дођеш до половине улице, поглед десно, и пређеш улицу када нема семафора, објашњава Лазар Колашиновић. А и бицикл се може сигурно возити само ако добро знаш шта смеш, а шта не смеш, да радиш.
- Научио сам да можемо да возимо бицикло. Возио сам га по улици десном страном. Тако мора увек. Улицу кад имамо семафор прелазимо тако што погледамо да ли је црвено или зелено. Ако је зелено пређемо, а ако је црвено стојимо и чекамо зелено ““ додаје Павле Милосављевић.
За будуће основце, ако се буду придржавали онога што су научили од својих васпитачица, од септембра проблема неће бити, јер су већ сада одговорни учесници у саобраћају.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa