Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
УКЛОЊЕНИ КОШЕВИ СА ИГРАЛИШТА НА ТРКАЛИШТУ

„РАМПА“ ЗА БАСКЕТ


Становници Тркалишта протестују због уклањања кошева са игралишта и праве петицију за њихово враћање. У Савету месне заједнице кажу да су конструкције склоњене због безбедности станара читавог насеља и додају да је у близини терена често ремећен јавни ред и мир
Прошлог четвртка већину станара стамбеног насеља Тркалиште сачекало је непријатно изненађење на игралишту: током преподнева, уклоњене су кошаркашке конструкције са терена. На предлог Скупштине станара из улаза бр. 23 у Церској улици, Савет Месне заједнице „Доњи шор“ поднео је захтев за уклањање кошева постављених на игралишту пре осам година. Становници Тркалишта, окупљени преко друштвених мрежа, од тада протестују, а покренули су и петицију за њихово враћање.
- Кошеви су уклоњени јер смо, како чујемо, реметили јавни ред и мир. Добили смо образложење у којем се види да је Месна заједница тражила скидање кошеве и претварање читавог игралишта у зелену површину. Несхватљиво је да су чланови Савета месне заједнице, међу којима има људи који обављају важне функције на локалном и републичком нивоу, поднели захтев за уклањање кошева, чиме су велики број деце оставили без игралишта. Деца желе да играју кошарку, али од четвртка немају где. Уместо свакодневног играња баскета на овом месту, од прошле недеље организујемо мирне протесте. Током претходних неколико дана прикупљено је више од 1.000 потписа за враћање кошева. Петиција којом тражимо да се конструкције врате на место са ког су уклоњене биће предата градоначелнику Шапца, каже Михаило Дошен, становник насеља Тркалиште.
Још један мештанин овог насеља, Милан Стефановић, наводи да игра деце на кошаркашком терену није сметала оргомној већини станара.
- Играње кошарке ми никад није сметало, напротив, било ми је драго да их чујем и у 11 сати увече како се играју. Много је боље да деца проводе време на овом терену, него испред рачунара или на улици. Спорт је веома важан у развоју младих, доприноси томе да буду здрави, да стварају пријатељства, пружа им прилику да науче да побеђују и губе. Сутра неко може рећи да нам ни образовање не треба, па ће, ако му се пружи прилика, и школе рушити, рекао је Стефановић.
Председница Савета Месне заједнице „Доњи шор“, др Зорица Жегарац, каже да је ово тело подржало захтев за уклањање кошева са игралишта на Тркалишту због проблема који су се јављали са коришћењем терена током ноћи. Она наводи да се због буке и конзумирања алкохола и наркотика на Тркалишту два пута обраћала Полицијској управи у Шапцу, са захтевом да се обезбеди присуство позорника на овом месту. Како одговор није добијен, Савет месне заједнице је подржао предлог Скупштине станара да се кошеви уклоне.
- Савет месне заједнице је први пут одбио предлог Скупштине станара из Церске улице бр. 23 да се уклоне кошеви са терена. Станари су потом однели петицију у Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем, где им је речено да захтев мора да подржи и месна заједница. Ми смо током претходних годину дана покушавали да обезбедимо присуство позорника на Тркалишту, два пута сам разговарала са начелником Полицијске управе у Шапцу о томе, а са овим проблемом сам упознала и градоначелника Шапца. Одговор нисам добила. На следећем састанку Савета месне заједнице смо подржали предлог, јер сматрамо да сваки становник овог краја мора бити заштићен. Не желимо да политизујемо ситуацију, како то неки покушавају. Свесни смо да није нимало популарно сећи кошеве на игралишту, али је евидентно да ни терен, када је грађен, није направљен како треба, јер се налази у непосредној близини зграда. Станари из улаза бр. 23 у Церској улици се нису жалили на дневно коришћење терена, већ на ноћна окупљања, буку, конзумирање алкохола и дроге у близини игралишта. Чула сам за петицију којом се тражи враћање кошева, а можда је и добро што је све ово подигнуто на виши ниво, како би надлежни проблем безбедности на Тркалишту, првенствено деце, уочили и решили што пре, наводи др Жегарац.
Чланови некадашњег сазива Савета месне заједнице, који су 2007. године иницирали изградњу игралишта, сматрају да је веома безобзирно ускратити деци право на игру.
- Ово је очигледан пример да чланови Савета месне заједнице из Српске напредне странке не размишљају о потребама грађана. Не могу да верујем да неке добре примере, попут изградње овог терена они желе да обесмисле и да сруше игралиште, наводи Горан Марковић, некадашњи председник Савета МЗ „Доњи шор“, док његов колега из прошлог сазива Савета МЗ , Радослав Хас, додаје да је о овој одлуци требало консултовати далеко више људи.
- Овај терен су користила сва деца са Тркалишта, а долазила су и из других делова града. Игралиште је пре осам година направљено да би служило њима, постављена је и јавна расвета, засађене саднице, како би овај део града заиста постао један од најлепших делова Шапца. Сада, неко то жели да промени, не консултујући већину грађана овог насеља, каже Хас.
ПЕТИЦИЈА ПРЕДАТА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ
Станари Тркалишта предали су у уторак градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу петицију којом се захтева враћање кошева на игралиште у овом насељу. Зеленовић је том приликом истакао да ће кошеви ускоро бити враћени на место са ког су уклоњени, а да ће припадници Комуналне полиције појачати надзор у овом делу града, како би се спречило ремећење јавног реда и мира.
- Потреба грађана Месне заједнице „Доњи шор“ је да се кошеви врате. Чињеница да имамо преко хиљаду потписа то потврђује. Кошеви су уклоњени грубом грешком људи из Савета месне заједнице. Тркалиште је уређен простор, и према проценама стручњака, игралиште је тамо где му је место. Обавеза свих нас је да бринемо о кућном реду, да не уништавамо кошеве, игралишта и клупе. Зато сам дао налог начелнику Градске управе да Комунална полиција појача активности, и да терени после 22 сата буду празни, како би се станарима обезбедио мир, како убудуће не би долазило до оваквих ситуација, навео је градоначелник Шапца.
Сматрам да онај ко је склонио кошева због тога треба и да одговара. Деца која су се овде играла су добра и васпитана, нису никада правила неред. Сматрам да је веома некоректно и нељудски то што су им уклонили кошеве. Било ми је уживање да гледам моју унуку и њене другаре како се играју овде. Где ће сада да иду, пита се Зорица Спасојевић, станарка Тркалишта.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa