Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
У ОПШТИНИ БОГАТИЋ ОПАДА БРОЈ ЂАКА

ШКОЛЕ ЋЕ ПОЖЕЛЕТИ ПРВАКА

Тренутно шест матичних основних школа, са осам подручних у општини Богатић, похађа 2.303 ученика у 114 одељења, а према новом правилнику у просвети, усвојеном априла ове године, рационалан рад би био са 76 одељења. То је готово неизводљиво због мањих школа у селима, где је као по правилу и све мањи број уписаних првака.
Из републичког буџета око 300 запослених у просвети општине Богатић, добијају средства за личне дохотке, сходно утврђеним коефицијентима и цени рада. Материјалне трошкове сноси локална самоуправа. У овом случају општина Богатић. То на годишњем нивоу са једином средњом школом, општину кошта око 45 милиона динара. За одељења предшколске наставе општина годишње издвоји близу 40 милиона динара. Осим тога општина је дужна да плати и јубиларне награде за 10, 20 и 30 година стажа. Исплата је на основу просечне плате у Србији. За 10 година верности колективу школе пола плате, 20 плату, а 30 плату и по.
Имајући у виду дугогодишње смањење броја ученика и постојећу кризу и овде су неопходне мере рационализације.
Према правилнику, који је објављен и у Службеном гласнику, већина наших школа се налази у незавидној ситуацији, због сталног смањења броја ученика. Удруживање је стога императив времена, каже Миладин Станчетић, руководилац Одељења за друштвене делатности општине Богатић.

Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa