Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
БОГАТИЋ

ХАРМОНИКА „ПРЕПЛИВАЛА“ ДРИНУ

Традиционални фестивал Дани хармонике Угљевик,Бијељина, Богатић, који је одржан од 5. до 11. маја, ове године, по.ново је отворен, прошле недеље у Богатићу у свечаној сали општине, захваљујући у првом реду предузимљивом директору Културно образовног центра Богатић Ивану Радовановићу. Прве вечери, чувеног фестивала, који увек окупља велики број љубитеља хармонике, свирао је концерт мајстор, професор Јуриј Шишкин из Русије по тврђењу многих познавалаца, најбољи извођач мелодија писаних за хармонику на свету. Генерални покровитељ седмог међународног фестивала Дани хармонике, Музичке школе “Корнелије Станковић“ из Угљевика и Удружења уметника „Артист“, били су: Министарство просвете и културе Републике Српске, општине Угљевик и Богатић.
Радује ме велико присуство младих заљубљеника у овај инструмент али и наставника хармонике из овог краја, који су имали прилике да у једној малој варошици, какав је Богатић, чују и поздраве признатог светског виртуоза, који је поред осталих одсвирао два ретко извођена дела, баш у Богатићу. Професор Шишкин је према сопственим речима остао затечен пажњом публике, која га је слушала и акустичношћу сале у којој је свирао, каже Иван Радовановић, који већ четврту годину за редом доводи признате светске уметнике, учеснике овог престижног фестивала из Угљевика у Богатић.
Тако је хармоника просто „препливала“ Дрину и у Богатићу поново побудила интересовање младих заљубљеника. У четвртак, увече у Богатићу је музицирао чувени Владимир Мурза, професор са Украјинског универзитета за хармонику у Одеси, такође један од учесника и предавача на фестивалу.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa