Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
МУЗИЧКИ ВИКЕНД У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“

ФЕСТИВАЛ У МАЛОМ

За разлику од претходних година „Музички викенд“ ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу ове године није био такмичарског карактера. Ученици из основних школа „Доситеј Обрадовић“ Волујац, „Лаза К. Лазаревић“ Варна, „Војвода Степа“ Липолист, „Вук Караџић“ Бадовинци, „Мика Митровић“ Богатић, „Јеврем Обреновић“ Орид, „Вук Караџић“ Шабац, „Мајур“ Мајур и „Стојан Новаковић“ Шабац показали су да су прави мали чувари народне традиције.
- Ово је четврта година како правимо традиционални концерт, тј. „Музички викенд“, који негује изворну народну музику у школи. Деца уживају у томе. Сви су победници. Не такмичимо се. Решили смо ове године да певамо ревијално, опуштено. Волела бих да идуће године буде из сваке школе бар једно дете. Мислим да је добро да деца имају овакав један викенд у коме ће показати шта знају, умеју и воле ““ рекла је наставница музичке културе Милена Гавриловић.
Ујединивши народну поезију, драмску уметност, песму, игру и ликовну уметност „Музички викенд“ постао је више од ревије младих талената.
- Први пут учествујем. Имам мало треме. Искрено, мало сам се и спремала али ће све бити како треба - рекла је Марија Андрић, ученица В6 ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац.
За разлику од ње за сестре Андрић, Сању и Сару, ово је био само још један у низу наступа.
- Важно је учествовати. Потребно је само вежбати, немати трему и све ће бити како треба ““ самоуверено је додала четвртакиња Сара.
Песмом „Петлови море поје“ представила се Христина Трифуновић, ученица ВИИИ2 ОШ „Доситеј Обрадовић“ Волујац.
- Моја љубав према музици потиче из маминог стомака. Певам откад знам за себе. Од првог разреда представљамо нашу школу по разним такмичењима. Радимо што је у нашој могућности да одржимо тај неки део традиције. Члан сам и Хришћанске групе „Милица Костић“ из Варне у којој окупљамо децу из Варне, Волујца, Грушића, Летњиковца. Управо се припремамо за један пут у Будву. Представљаћемо Србију на слави манастира у Будви тако да смо јако поносни ““ узбуђено је рекла Христина.
Мала група ентузијаста Драмске секције из ОШ „Стојан Новаковић“ у Горњој Врањској, која је окупљена захваљујући наставнику верске науке Игору Бошковићу, извела је скеч „Просидба“ којим је отворен „Музички викенд“. Фолклорна секција Ансамбла народних игара „Хајдук Станко“ ОШ „Стојан Новаковић“ одиграла је „Колаж игара из Србије“, а ансамбл „Шопску свиту“ којом је завршено дружење.
- АНИ „Хајдук Станко“ већ девет година има своју секцију фолклора овде у ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу. Већ трећу годину за редом учествујемо. Драго нам је што можемо да узмемо учешће на једном тако лепом догађају. Важно је да деца и даље знају да чувају традицију, наше српске игре, старе, лепе изворне песме. Најбитније је да су они у свему томе лепо забављају и друже. Драго нам је што можемо да будемо део тога ““ рекао је Александар Андрић, асистент и кореограф у АНИ „Хајдук Станко“.
Овогодишњи „Музички викенд“ показао је да ентузијазма и воље никада не недостаје. Надајући се да ће и град Шабац увидети његов значај и самим тим помоћи да постане прави фестивал у малом ученици „Стојанове“ школе су као подсетник на лепо дружење до следеће године оставили ликовне радови на тему народних мотива које су урадили са својом наставницом Славком Јаковљевић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa