Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА „ЖЕНСКА КОШАРКА У ШАПЦУ“ МОМЧИЛА ИВАНОВИЋА

АЛБУМ УСПОМЕНА

Започета деведесетих година са идејом да се на једном месту нађу сви они који су писали историју шабачке женске кошарке монографија Момчила Моче Ивановића напокон је угледала светлост дана. Некадашњи тренер шабачких кошаркашица у документарној књизи „Женска кошарка у Шапцу“ на специфичан начин је дао приказ не само о заслужним кошаркашицама него и о свим председницима клубова, секретарима, тренерима сениорских екипа и млађих категорија, али и другим учесницима попут техничких руководилаца, кондиционих тренера, лекара, физиотерапеута, судија, новинара и навијача.
- Од легенде шабачког новинарства покојног чика Јове Иванковића научио сам да онај ко пише о нечему треба у првом реду да обавести читаоца шта се догодило, где се догодило, ко су били учесници, ко је победио, а да величање и похвале, као и критике на рачун свих учесника, играча, тренера, судија и управа остави за неке друге. Вођен том идејом приступио сам раду на историји женске кошарке у Шапцу са жељом да је забележим кроз резултате, табеле, фотографије и кратке коментаре, а да се она зачини сећањима кошаркашица, тренера, председника и секретара клубова, новинара, као и спортских пријатеља из Србије, Црне Горе, Македоније и Словеније ““ рекао је Ивановић на представљању своје књиге прошлог петка на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ Шабачког позоришта.
Рецезент књиге Драгослав Мићић, новинар и публициста, истакао је да је драж прелиставања књиге у томе што свако може на свој начин да је чита, доживи и представи.
- Поготову ликовима са фотографија, од црно-белих до данашњих дигиталних, високих резолуција. Одштампана је на великом А4 формату, тврдих корица, на квалитетном стограмском папиру, у колору на 232 странице. Ово је албум кwига. Клупска али и лична. Визуелни подсетник с носталгијом, знак захвалности али и подстицај следбеницима. Ревија је младости и усхићења. И тако из сезоне у сезону за памћење, причу и препричавање. Прегршт поузданих и прецизних података, резултата и табела али и због текста као везивног ткива неоптерећног и ненаметљивог тек да поткрепи знатижељу за посебностима прохујалог времена.
Излазак прве књиге о шабачкој женској кошарци била је прилика да се окупе и све генерације кошаркашица од 1976. године до данас. Међу њима била је и звезда кошаркашких терена која је пленила како игром тако и шармом и харизмом Оливера Валтеровић, данас Јовановић.
- Кошарка је била нешто око чега смо се окупили. Најлепши део наше младости. А какве је трагове у нашим срцима оставила најбоље показује то што је овде присутна већина из те прве генерације. Истовремено, ова књига ће подсетити многе на давно заборављене тренутке а актерима ће пружити прилику да својој деци и унуцима покажу на некој избледелој фотографији како је изгледала њихова мајка или бака кад је била кошаркашица ““ додала је Оливера.
Част да испред своје генерације говори о књизи имали је и шабачка кошаркашица Јелена Ћирић, репрезентативка Србије.
- Желела бих да се захвалим аутору који је своју кошаркашу каријеру тренера и спортског радника крунисао као хроничар кошарке у Шапцу написавши једну сјајну књигу која на документаран али интересантан начин приказује корак по корак историју женске кошарке у Шапцу. Није лако сакупити огроман број података, резултата, табела, статистике, фотографије, приче, исечке, и све то укомпоновати у једну целину која се зове књига. Свакако ова књига и ова промоција нам омогућавају да се на једном месту нађу старије генерације и садашње и да кроз причу и дружење пренесу искуства и утиске из играчких дана ““ нагласила је Јелена.
Препознавши значај једног оваквог надасве значајног дела Градска управа града Шапца подржала је овај пројекат.
-Женски спорт уопште у Шапцу нема ниједну монографију нити има неку дужу, писану реч. Ми као град подржавамо све што је квалитетно, што је здраво. Оно што је битно бавимо се децом, спортом. Очекујемо велики успех ове књиге. Помосни смо и срећни што смо као град стали иза овако добре приче што доказује и ово пуно позориште, али и зато што сам неко ко је испред града помогао целу ову причу заједно са својим сарадницима на челу са Немањом Пајићем који се бави спортом у граду ““ узбуђено је рекла некадашња кошаркашица, а данас члан Градског већа задужена за спорт Весна Живковић.
Причи овде није крај. Ускоро, како је обећао аутор, из штампе ће изаћи и други део саге о шабачкој кошарци али овог пута мушкој тако да ће се добити комплетна прича у којој ће уживати сви љубитељи овог спорта.
ОКК „Шабац“ постхумно је доделио признања за допринос развоју женске кошарке кошаркашицама, тренерима и спортским радницима Војиславу Мишковићу, Евици Секи Бингулац, Споменци Јовић Цветковић, Остоји Јосиповићу, Браниславу Сретеновићу, Сави Митрићу, Милошу Вуковићу, Славољубу Максимовићу, Андрији Живковићу, Борисаву Јелесићу, Миланки Ивановић Матић, Милеви Шорак Моравчевић, Наталији Солдатовић Тадић, Андрији Аџићу и Александри Ковачевић.
Врло је лако, бар мени, причати о љубави. Из сваке табеле, из сваке слике, из сваке реченице види се велика Мочина љубав према кошарци. Мислим да се смем сматрати веома поносним што ће неколико мојих реченица које сам видео тамо иза рецензије господина Мићића остати уписане у историју између осталог шабачког спорта и шабачке женске кошарке. Хвала, Мочо на овоме. Мислим да је ово био велики подухват. Драго ми је да је град и Спортски савез препознао и помогао колико је могао, али и да то буде идеја водиља другима да покушају да се и у овој области спорта окушају, рекао је Веселин Вуковић, председник Спортског савеза града Шапца.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa