Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ЗАШТИТА СТРНИХ ЖИТА И КУКУРУЗА

ПОШТОВАТИ ОПТИМАЛНО ВРЕМЕ ПРИМЕНЕ

Данас постоји веома широк избор хербицида за сузбијање корова у стрним житима. Оптимално време примене свих хербицида мора се поштовати па би пре њихове примене пољоприврдни произвођачи требали да обиђу парцеле како би се уочила евентуална присутност корова. Како истиче Нада Баћановић, дипл. инж. заштите биља из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац, већина корова је најосетљивија на дејство хербицида до краја бокорења жита.
- Изразито селективни хербициди за сузбијање корова у ранијим фазама развоја жита и корова је трибенурон метил („Гранстар 75 ДФ“). Најчешће коришћени хербициди у стрним житима су деривати сирћетне киселине, тзв. 2,4-Д хербициди и могу да се користе од завршеног бокорења до појаве првог или другог коленца за сузбијање широколисних корова. Метасулфурон метил („Ларерн“, „Метмарк“, „Мезо“, „Метеор“, „Тезис“) је системични сулфониреа хербицид, који делује преко корена и листа на широколисне корове и спада међу најефикасније хербициде за сузбијање свих варијетета паламиде и користи се до заставичара жита. За сузбијање броћа лепљивог („Галиум апаринае“) су погодне комбинације препарата на бази флуроксипира („Старане“, „Стоцк плу“, „Бонаца“, „Лодин“) и неке сулфонил урее (горе наведене) или се користе препарати који у себи садрже готове комбинације активних материја („Сецатор ОД“) ““ истиче Баћановићева.
Сузбијање вишегодишњих трава, дивљег сирка и пиревина, у стрним житима је могуће на стрништу, после жетве и пре заснивање усева. У нашој земљи су најчешће коришћени глифосат хербициди. Неке усколисне траве као што су дивљи овас и велики мувар је могуће сузбити у фенофази развоја пшенице, ражи и тритикалеа (не у јечму) од другог листа до појаве другог коленца и то хербицидом чија је активна материја пироксулам („Паллас“), са присутним оквашивачем.
Правилна примена агротехничких и хемијских мера основни је предуслов за успешно сузбијање корова у кукурузу. Као широкоредни усев кукуруз има велико растојање између редова и биљака у реду. Раст у првим фазама развића је спорији што погодује коровима да расту и развијају се. Применом хербицида омогућујемо кукурузу да расте и развија се без конкуренције корова.
- После сетве а пре ницања кукуруза, могу се применити хербициди за сузбијање једногодишњих усколисних и широколисних корова. За сузбијање првенствено усколисних корова (дивљи сирак из семена, класача, сврачица, мухари) могу се применити препарати на бази активне материје С-металхлор. За добро деловање овог хербицида потребна је мања коичина влаге у земљишту. Ради проширења деловања на широколисне семенске корове може се применити у комбинацији са хербицидом на бази тербутилазина.
После ницања кукуруза и корова примењују се тзв. корективни хербициди. Пре примене хемијских средстава потребно је утврдити који су корови присутни, усколисни или широколисни, и у којој су фази развоја.
- Широколисни корови који се третирају хербицидима после ницања, најосетљивији су на хербициде у фази развоја 2 до 4 листа и тада је успех најбољи, а усколисни корови (дивљи сирак, мухар) када су у порасту 10 до 20 центиметара. Хербициди који садрже активну материју 2,4-Д примењују се до четвртог листа кукуруза и добро сузбијају широколисне једногодишње корове (амброзија, пепељуга, татула, самоникли сунцокрет, штир, дворници, горушица, боца, помоћница“¦), као и вишегодишње (попонац, паламида). За сузбијање усколисних корова (мухари, дивљи сирак из ризома“¦) одличне резултате даје примена хербицида на бази мезотриона, никосулфурона или комбинација темботриона и формсулфоурона („Цалисто“, „Мотивелл“, „Лаудис“, „Егуип“, итд.).
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa