Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
АМЕРИЧКА АСТРОНАУТКИЊА МАРША АЈВИНС ПОСЕТИЛА ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“

НЕОБИЧНО ПУТОВАЊЕ

Како изгледа живети и радити у свемиру када не постоји гравитација, али и како изгледа планета Земља, па и Србија из свемира, као и остале планете, ученици ОШ „Николај Велимировић“ имали су прилику да виде и чују протеклог понедељка од америчке астронауткиње Марше Ајвинс.
- Веома сам почаствована што ме је Америчка амбасада поново довела у Србију и у вашу школу да са вама поделим своја искуства из свемира. Путујући по свету схватила сам да ова тема има универзално дејство, односно буди исто интересовање свуда по свету ““ рекла је Ајвинсова.
По дипломирању на Универзитету у Колораду на основним студијама астронаутичког инжињерства од 1974. године Ајвинсова је радила у Центру за истраживање свемира „Линдон Б. Џонсон“ у Хјустону, Тексас. Десет година касније постала је астронаут и била изабрана за специјалисту мисије. Као члан пет посада шатла од 1990. до 2001. године у свемиру је провела укупно 1.138 сати. Пензионисана је 31. децембра 2010. године.
- Наша деца имала су част да буду домаћини једној великој жени, малој растом али великој по ономе што је све постигла. Марша Ајвинс је жена која је нама приближила свемир ма колико он био далеко и проширила искуства. Интересовање деце је велико. Оно што смо могли просто да јој као добродошлицу направимо то је да децу припремимо да своју радозналост максимално укључе и постављају права питања ““ рекла је проф. Татјана Милановић.
Посета Марше Ајвинс само је наставак добре сарадње Америчке амбасаде у Београду и ОШ „Николај Велимировић“ која је успостављена прошле године у току Летњег математичког кампа.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa