Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ПОСЛЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ

ХОЋЕМО ЛИ ДАЉЕ МОЋИ ЗАЈЕДНО

Комунисти су приписали себи Валтера који није био партизан, тврди “Равногорац“ Драган Мијаиловић. Нигде нећемо наћи пример да су партизани неког четника мучили и предали Немцима, истиче комуниста Александар Богдановић
Прошлонедељна одлука о рехабилитацији Драгољуба Дражу Михаиловића наишла је на одушевљење на једној страни и згражавање на другој. Своје ставове о овоме износе председник Равногорског покрета Шапца, Драган Мијаиловић и председник градског Комитета Комунистичке партије Александар Богдановић.
Мијаиловић каже да су они о овоме дуго сањали и да је то правда за једног обичног човека. Сматра да је сада неопходно пронаћи његов гроб и кости, да би био сахрањен по свим обичајима као што, како каже, доликује човеку његовог ранга.
-Дража Михаиловић је био генерал Југословенске војске, редован официр, који није хтео да се повинује Пакту. Устао је да се бори против окупације своје земље. Био је први герилац поробљене Европе, истиче Мијаиловић.
Александар Богдановић, пак, сам овај судски поступак не види као рехабилитацију, већ као изјашњавање о оном поступку који је против Михаиловића вођен по завршетку рата. Његова основна примедба је што је то учињено са дистанце од 70 година, када више нису живи учесници ни са једне ни друге стране, да изрекну своје мишљење.
-Створена је правна ситуација да против Михаиловића никакав поступак није ни вођен. Тема злочина које су извршиле четничке јединице сада није уопште ни отварана. Правнички „виц“ је у томе што је речено да први поступак није био добар, а да би се поново покренуо нема основа. Дража није жив и он остаје чист, опран, наводи Богдановић и додаје да су тадашње јединице полиције које су хватале одбегле четничке банде Михаиловића могле да ликвидирају на лицу места, а да је поступак који је вођен против њега нека врста луксуза.
Равногорци су става да је поступак против њиховог генерала био монтиран политички процес и да није имао право на одбрану и жалбу. Мијаиловић тврди да је злочина било и се једне и са друге стране.
-Било је неких група које Михаиловић није могао да контролише. То су биле банде које су се прерушавале у четнике и правиле проблеме. Постоји могућност да је тако било и у партизанима. Шта да кажемо за шабачки Стари мост? Ко је све те људе стрељао? То се десило након ослобођења. Угледни људи који су нешто вредели у Србији су морали да буду склоњени. Да ли је то било право ослобођење?, рекао је Мијаиловић.
Богдановић наводи да је за све оне који су давно преломили шта је био четнички, а шта партизански покрет и који су четници након краљевог позива прешли на страну ослободилаца, јасно у коју категорију спадају оне јединице које нису пришле партизанима. Наводи да су то били они којима су руке биле окрвављене.
-Лозницу су 1941. године ослободили четници на челу са Веселином Миситом, који је тада и погинуо. Њега је наследио Лазар Тешановић који је по Мачви кренуо чишћење терена од партизанских бораца који услед рањавања или болести нису успели да се повуку. Веру Благојевић, двадесетдвогодишњу студенткињу медицине, ухватили су у Текеришу, мучили је и предали шабачком Гестапоу. Нигде нећемо наћи пример да су партизани неког четнича мучили и предали Немцима. Директно надређен Лазару Тешановићу био је Драгољуб Михаиловић. Тешановић је са групом четничких официра у Бања Луци 1942. године склопио договор са НДХ о заједничким наступима против комуниста, истиче Богдановић.
Мијаиловић, међутим, сматра да је сарадња са окупатором више постојала од стране комуниста и да су заједничким деловањем успели да сруше четнички покрет. Каже да су Недићевци и Љотићевци сарађивали са Немцима, али да сам Михаиловић, нити војска под његовом командом није то чинила никада.
-Комунисти су приписали себи Валтера, који није био партизан. Био је први обавештајац Краљевине Југославије, ког су Немци ловили. Партизани се у Србији помињу тек од 1944. године. Били су у Босни и Хрватској, а ко је до тада бранио Србију? Све време се гледало да становништво не страда много. Извођене су диверзије, дизани су у ваздух возови којима су Немци слали оружје у Африку. То су радили илегалци који су били привржени Дражи, а који су касније у филмовима приписани партизанима, тврди Мијаиловић.
Богдановић сматра да ће ова пресуда сметати и угледу Србије у антифашистичком свету. По доношењу пресуде о рехабилитацији из Хрватске је најављено да ће блокирати пут Србије ка Европској Унији. Мијаиловић није изненађен тиме и сматра да су Хрвати увек имали комплекс од Срба.
Ова пресуда требала је да помогне и да престану поделе на „четничку“ и „партизанску“ Србију. Богдановић мисли да до тога неће доћи, али се нада да у томе неће ни одмоћи.
-Наш главни проблем је што нам је држава практично окупирана од стране НАТО, финансијски, економски, а један део територије, Косово и Метохија, и војно. Мој став је да би императив садашњег времена био покретање борбе за ослобођење. Спреман сам да станем раме уз раме са поштоваоцима четничког покрета, као што су партизани и четници заједно ослобађали Шабац на Малу Госпојину 1941. године, истиче Богдановић.
Коначно, сличан став има и Мијаиловић.
-Ми смо за српство. Увек смо ту да будемо раме уз раме са свима. Треба напокон да дође до националног помирења. Сада када нас јаке силе притискају са свих страна не треба да се делимо никада више, него да будемо само Срби, закључује Мијаиловић.
М.Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa