Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
БЕЗ ВИШКА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ У ШАПЦУ

ОПТИМАЛАН БРОЈ РАДНИКА

Број од 1.560 запослених у шабачким јавним предузећима и установама, на које се односи Нацрт закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, по свим параметрима се уклапа у пројекцију Министарства државне управе и локалне самоуправе о рационализацији броја запослених. Тренутно, на 1.000 становника у Шапцу има 13 особа запослених у јавним локалним установама и предузећима, како је и предвиђено нацртом новог закона. Према проценама Министарства државне управе и локалне самоуправе, у градовима и општинама у Србији има 4.478 радника који представљају вишак запослених. Начелник Градске управе Шапца Јован Недељковић, каже да по свим параметрима које је успоставило министарство, локална самоуправа у Шапцу има оптималан број запослених.
- Главни параметар је број становника, односно, број запослених у јавном сектору на 1.000 становника. Локална самоуправа града Шапца је у групи градова, односно локалних самоуправа, од 100 ““ 150. 000 становника где је нацртом закона предвиђено 13 запослених на 1.000 становника. Овај критеријум, с обзиром на укупан број запослених у јавном сектору на подручју Шапца је испуњен, каже Недељковић.
Рационализација броја запослених, у износу од 6.5 одсто на нивоу читаве државе, у Шапцу је успешно спроведена, додаје наш саговорник.
- Ми смо до 15. фебруара били у обавези да Министарству за државну управу и локалну самоуправу доставимо план рационализације запослених у јавном сектору у Шапцу, што смо и учинили. Тада је период посматрања био од 31. децембра 2013. до 30. јуна 2015. године. Наша обавеза је била да се направи план за смањење броја запослених од 6,5 одсто. Ми смо тај циљ остварили и план рационализације доставили Министарству. Број запослених у јавном сектору на подручју Шапца ће се највероватније уклопити у параметре из овог закона. Ипак, најбоље је да сачекамо коначну верзију закона па да онда презентујемо недвосмислено јасне податке, наводи начелник Градске управе.
Нацрт новог закона, као и до сада, предвиђа могућност запошљавања радника на основу уговора о делу и сличних аката, с тим да број овако ангажованих људи не сме бити већи од 10 одсто од броја стално запослених.
- У овом моменту локална самоуправа града Шапца се уклапа у дате параметре, односно број људи који обављају послове а нису стално запослени је мањи од 10 одсто у односу на број стално запослених, каже Недељковић.
Нацрт закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору биће на јавној расправи до 4. јуна. Коначно решење евентуалног вишка запослених у јавној управи биће познато након тога, односно када Народна скупштина Републике Србије усвоји коначну верзију закона.

М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa