Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
ЗЕЛЕНИ НАСТАВЉАЈУ АКЦИЈУ ОЗЕЛЕЊАВАЊА ШАПЦА

НОВИ ГРАДСКИ ПАРК

Поводом 24. маја, Европског дана паркова, Покрет за Шабац Зелених Србије је, на конференцији за новинаре, указао на све мању површину зеленила површина по глави становника. Мада европски стандард износи 25 квадратних метара зеленила по глави становника, у Шапцу је, према подацима забележеним пре десет година, тај однос је четири квадрата по глави становника.
- Та стопа је сада још нижа, с обзиром да се зелене површине интензивно претварају у паркинг просторе, што се недавно догодило са простором између Главне и улице Тиршов венац. Сматрамо да су ово два најизразитија примера погрешних одлука и тражимо да се ове површине поново претворе у зелене, истакао је Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Према одлуци Градске управе, новоизграђени објекти би требало да имају минимално 20% зелене површине. На конференцији је било речи о “злоупотреби градских и урбанистичких одлука на штету Шапчана“. Према Павловићевим речима, потребно је “побољшати стање зеленог покривача на јавним зеленим површинама и у градским парковима и повећати број стабала на Тркалишту и парцели поред Великог парка“. Зелени Шапца су овог пролећа посадили четрдесет четири саднице листопадног и зимзеленог дрвећа на две локације.
- Шапцу је неопходан још један велики градски парк. Сматрамо да би идеална локација био простор некадашње градске депоније на Дудари. На овај парк би се настављао заштитни појас стабала који би штитио насељени део града од аерозагађења из индустријских погона некадашњег Зорка холдинга, додао је Павловић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa