Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАK ЦЕНТРАЛИЗОВАЊЕ ПРОСЛАВЕ

ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА ШКОЛЕ

Када се разбокора месец мај, у штуром зеленилу градског окружења то приметите по цвећу и зеленилу у дворишту библиотеке, градском парку, маштовито уређеним улазима испред стамбених зграда, приватних дворишта и балкона. У мају и јуну нам још једно цвеће кипи из оквира, матуранти обелодањују да су завршили са својим учениковањем.
Време када се завршава школска година је време радости, специфичног осећања моћи да ни остала правила понашања у школи и на улици не важе. Устаљен је обичај да се завршетак школовања прославља бучно и јавно, низом активности у које спадају и организација прославе последњег дана школе. Школе тада најчешће имају скраћени режим часова, а у паузи између две смене се у двориштима организује забава са живом музиком.
У закону пише да школа прописује све у вези безбедности и заштите у сарадњи са локалном самоуправом. Школа треба да донесе кодекс понашања ученика и наставника. Ако било ко тај кодекс прекрши, полицајац треба да реагује, јер тиме ремети јавни ред и мир. Јесте ли знали да у случају недозвољеног коришћења алкохола и бацања стаклених флаша у гомилу, гуркања и гушања ученика школски полицајац неће приступити и опоменути децу, него ће рећи да има право да реагује тек када ученици једни другима нанесу повреде? За то време наставници помињу, вуку за рукав, убеђују ученике да престану са поливањем водом и алкохолом. Матуранти су по правилу пунолетна лица, требало би да се према њима, у циљу спречавања незгода и несрећа, примени закон као и у случају било које друге претње по сигурност и живот на јавном месту. То би било разумно и рационално поступање, само би га први пут било непријатно спровести.
Школама, ученицима и родитељима је потребна помоћ локалне заједнице, да би прослава била безбедна и гламурозна. Желимо незаборавну прославу, а не прославу са нежељеним последицама.
Сваки образовни профили и у оквиру исте школе завршава школску годину у различито време и то траје од средине маја до краја јуна, сваког петка. Школа може да остане образовна и васпитна установа и овом приликом ако се повеже са институцијама које су изван ње, а у чијем је интересу да, у данима када се завршава настава матураната, по улицама нема бучних и пијаних ученика који постају опасност и по себе и по друге. Забава треба да буде празник за очи и душу. Последњег дана наставе испред школа се претрчавају улице ван пешачког прелаза, по коловозу шетају у мањим и већим групама матуранти, сваки час заустављају саобраћај, чикају возаче, довикују се међусобно, гуркају и понекад потуку. У једном тренутку ће све ово понашање довести до трагедије, а онда ће за анализу и тражење криваца бити касно. Склонимо ученике са улица у лепши амбијент, пружимо им целодневну забаву, разноврснију од уобичајене.
Матуранти заслужују да им се организује журка на градском нивоу, на којој ће се међусобно дружити, уживати у разноврсном програму на прикладном месту, весело генерацијски прославити завршетак школе. Простор прославе треба да буде простран, како би се по њему матуранти слободно кретали и изржавали своје емоције, удаљен од центра и градских улица, како се не би нарушавао јавни ред и мир, такав да га је могуће обезбедити и тиме заштитити живот и здравље слављеника.
ГИ КОРАК предлаже:
- Да Градска управа преузме на себе да у термину (можда оног дана кад се организује и матурски плес) на Старом граду, на Летњиковцу, или некој трећој погоднијој локацији организује преко Канцеларије за младе културноуметнички програм у договору са ученичким парламентима и школама и ангажује адекватно обезбеђење манифестације (комуналне полиције, школских полицајаца, волонтера) за мале и велике матуранте. Локална заједница би могла на више различитих начина да промовише свој програм, идеје и специфичну интерну културу, па сматрамо да је и њен интерес у овој иницијативи знатан.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa