Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ У МАЈУРУ

РАДОВИ И ПОСЛЕ ИЗБОРА

Пред изборе за Савет Месне заједнице Мајур Српска напредна странка протекле недеље обезбедила је подршку једног министра и једног државног секретара. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић у понедељак је обишла радове на пружном прелазу у центру Мајура.
Том приликом министарка је навела да у Србији постоји 75 небезбедних пружних прелаза. Помоћ при обезбеђењу овог пружиће Руска железница.
-На овом месту биће постављена потпуно нова технологија. Често се деси да се пружни прелази уреде, али да се онда делови покраду. Овде ће то бити онемогућено видео надзором. Требало би да буде завршен најкасније до новембра, а до краја наредне године завршићемо и остале, рекла је министарка Михајловић.
Мансурбек Султанов, генерални директор Руске државне железнице, навео је да је вредност опреме за овај пројекат 100.000 евра, а да додатни трошкови зависе од индивидуалних фактора. Истакао је да људски животи морају бити на првом месту.
Градски одбор СНС за викенд је организовао превентивне прегледе за становнике Мајура. По двадесет лекара опште праксе и специјалиста и толико медицинских сестара обављали су опште прегледе, мерили висину шећера у крви, притиска и радили ЕКГ. Више од 300 мештана искористило је ову прилику да провери своје здравље.
-Прегледамо старе, хроничне болеснике и децу. Екипе Опште болнице, различитих специјалности, изашле су на терен и у више кућа прегледали старе и непокретне. Акција овде неће стати. Наставиће се и после избора, навео је општи хирург др Слободан Поповић.
Државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић у недељу је подржао ову акцију. Рекао је и да је седам дана раније био у ненајављеној посети Општој болници Шабац где се уверио у изузетно добро и квалитетно пословање. Векић је навео да је, у претходних годину дана, док је било забрањено запошљавање, природним одливом отишло око 4.000 здравствених радника, а да је Министарство одобрило запослење око 1.000 медицинских сестара и техничара и око 600 лекара. За тај период није одобравано запошљавање немедицинског кадра.
-За ових годину дана нико до немедицинског кадра није добио посао. Тај тренд ћемо наставити јер је велики проценат таквог особља у медицинској мрежи, чак око 25 одсто. До уласка у Европску унију тај проценат мора бити смањен на 10 одсто. Нови сазив министарства је дочекао изузетно стар медицински кадар. За неке специјалности просек година је око 60. Кренули смо у подмлађивање и одобрили волонтерске специјализације за 15 дефицитарних грана, рекао је Векић.
Свему овоме претходило је чишћење Средњемачванског канала. Обављани су радови који спадају у редовно одржавање. Директор ВП „Сава“ Драган Топаловић истакао је да то представља одличан пример сарадње Месне заједнице и Водопривреде.
-На предлог Савета МЗ Мајур републичке Србијаводе су ушле у извршење ових радова. Одвојена су значајна средства да се уреди каналска мрежа у овом делу Мачве. Поред овога, радимо и на другом делу Мајура, ка Табановићу, поток Јерезац, рекао је Топаловић.
Овом приликом Топаловић је саопштио и да је Влада Републике Србије, преко Србијавода, наручила пројекат за превођење дринских вода преко Церског ободног канала и Средњемачванског канала за наводњавање Мачве. Како је навео, по реализацији пројекта, тај канал ће током летњих месеци бити пун воде.
Кандидат за Савет МЗ Иван Алексић истакао је да су ови радови од великог значаја за тај део Мајура, те да нису само предизборни већ ће бити настављени и касније.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa