Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
НАСТАВАК ЗБРИЊАВАЊА ИЗБЕГЛИЦА

КУЋЕ ЗА ЈОШ ПЕТНАЕСТ ПОРОДИЦА

Представници града Шапца, Комесаријата за избеглице и Хаусинг центра, потписали су у уторак уговор о изградњи 15 монтажних кућа за кориснике колективног смештаја у Варни. Овај центар још увек збрињава 79 особа. Објекти ће бити грађени у оквиру пројекта чији је крајњи циљ затварање колективних центара у Србији.
-Избегличка криза у Србији, на жалост, траје заиста јако дуго. Од завршетка ратних дејстава у Босни и Херцеговини прошло је 20 година. На територију Србије је у периоду од 1991. до 1999. године дошло око 850.000 људи. Велика већина њих није имала ни новца да се стамбено обезбеди, ни рођаке и пријатеље који су били у могућности да им пруже трајно стамбено решење. Ми смо 1996. године имали 700 колективних смештаја у којима је живело 65.000 људи. Данас их има 10, а један од њих је и овај у Варни. Заједничким напорима Комесаријата за избеглице, УНХЦР, Делегације ЕУ и града Шапца, од 2009. године, имплементирано је 60 милиона динара у овом граду. Новац је утрошен првенствено на решавање стамбених потреба, а мањим делом и на доходовно оснаживање. Наредна, 2016. година, је рок када ће бити затворени сви колективни центри, и то ружно поглавље, надамо се, биће иза нас, навео је Иван Гергинов, испред Комесаријата за избеглице Републике Србије.
Бранислава Жарковић, директорка Хаусинг центра истакла је да је изградња ових 15 кућа део ширег пројекта, који финансира ЕУ, и који је намењен затварању колективних центара у Србији. Заједно са Комесаријатом за избеглице спроводе овај пројекат и у Бујановцу, где су изградили 10 монтажних кућа. Такође, њихов пројекат је и изградња 36 стамбених јединица у Шапцу, за социјално становање у заштићеним условима, чија изградња је у току.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, истакао је да је Шабац отишао даље од осталих градова у Србији. За изградњу ових кућа дате су парцеле, које ће бити инфраструктурно опремљене.
-Ми смо као град учинили све да те куће буду на добрим локацијама које ће омогућити интеграцију ових људи. Желимо да у што краћем року нађу своје уточиште и квалитетан живот, рекао је Зеленовић.
Драгана Милосављевић, задужена за социјална питања у Градској управи, појаснила је да су у питању три парцеле на Чавићу и једна на Летњиковцу. Све су 4 или 5 ари површине, док је једна 17 ари, и она ће бити парцелисана за више кућа. Милићевићева је истакла да је град поред парцела и инфраструктурних прикључака обезбедио и дозволе и стручни надзор над извођењем радова.
Све куће ће бити спремне за усељење крајем ове године. Породице ће бити изабране на конкурсу и имаће могућност закупа, а касније и откупа ових кућа, по повољним условима. Један број њих биће додељен на коришћење социјално угроженим породицама из локалне заједнице.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa