Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ЕКСКЛУЗИВНО: ШАБАЧКА МАСОНСКА ЛОЖА „БРАТСТВО“ БИЛА ДОМАЋИН РЕДОВНЕ ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ ВЕЛИКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЛОЖЕ СРБИЈЕ

СКУП ЕВРОПСКИХ МАСОНА У ШАПЦУ

Шабачка масонска ложа “Братство“ била је прошле суботе домаћин редовне годишње Скупштине Велике Националне Ложе Србије - ВНЛС. Тим поводом у Шапцу је тога дона боравило преко стотину слободних зидара из Француске, Италије, Румуније, Бугарске и Словеније и Србије. Тај догађај био је повод да наш град угости и челне људе српске масонерије - Драгослава Павловића, Великог мајстора ВНЛС и Драгана Ђурића, Гранд командера Врховног савета Србије. У светској масонерији Врховни Савет Србије једини је регуларни и међународно признати наследник Врховног Савета Србије из 1912. године на чијем је челу био тадашњи познати индустријалац и банкар Ђорђе Вајферт. Једина Велика ложа у Србији која ради искључиво по Шкотском обреду је Велика Национална Ложа Србије, и само њу прихвата Врховни Савет Србије. За своје чланство Врховни савет узима искључиво људе из плавих ложа ВНЛС. Шабачки масони, поред осталих уважених гостију, имали су овај пут и госта изузетно високог ранга - Жан Пијер Пићионија, заменика Гранд канцелара Велике Ложе Француске, једног од водећих слободних зидара света.
Ово је већ други пут да слободни зидари из наше, али и других земаља, посећују Шабац. Крајем прошле године окупљање масона организовано је поводом десете годишњице постојања ложе „Братство“ из Шапца, о чему смо такође извештавали.
Иако је програм боравка у Шапцу био веома напоран и обиман, челни људи Велике Националне Ложе Србије, Врховног Савета Србије и Велике Ложе Француске дозволили су само нашем репортеру ексклузивни интервју и издвојили време за разговор за „Глас Подриња“.
Господине Павловићу, добро дошли по други пут на стране листа „Глас Подриња“. Још један леп повод за окупљање слободних зидара у Шапцу.
- Хвала на позиву. Прошли разговор за ваш лист био је изузетно коректан, зато сам и сада издвојио време за причу са вама. Ми практикујемо да се сваке године редовна Скупштина ВНЛС организује у неком другом граду у Србији где постоје ложе које раде у оквиру Велике Националне Ложе Србије. Ови дани су и иначе веома значајни за српско слободно зидарство јер смо недавно обележили 125. годишњицу постојања ложе „Побратим“, најстарије ложе у Србији. Данас смо у Шапцу рекапитулирали све активности у протеклој години и поставили неке смернице и задатке за предстојећи период. Кључни задаци ће нам бити: обезбеђење сопственог храма, подизање квалитета рада по ложама и пооштравање критеријума за пријем нове браће. Обратићемо пажњу на квалитет, а не на квантитет новопридошлих чланова.
У шест месеци већ сте други пут у Шапцу. Шабац се и иначе по много чему издваја и разликује од осталих градова Србије. Ево, сада и ви чините да наш град буде корак испред других.
- Ложа „Братство“ из Шапца једна је од најбољих и најбоље организованих ложа у Србији, и сасвим сигурно је заслужила да буде домаћин редовне годишње Скупштине ВНЛС, најзначајнијег слободнозидарског догађаја у овој години.
У данима који долазе, колико смо обавештени, направићете још један изузетно важан корак у сарадњи са Великом ложом за коју можемо да кажемо да је „прва међу једнакима у свету“, Великом Ложом Француске.
- У праву сте. У другој половини јуна у Паризу биће организован велики скуп свих масонских ложа света - Интернационална конференција великих ложа ИЦУГЛ. На том скупу Велика Ложа Француске и Велика Национална Ложа Србије потписаће Декрет о међусобном признању, што ће само додатно учврстити ионако одличне везе српске и француске масонерије - каже Драгослав Павловић, Велики мајстор Велике Националне ложе Србије.
Господине Ђурићу, ви сте Гранд командер Врховног Савета Србије који је у светским масонским круговима једини регуларни и међународно признати наследник Врховног Савета Србије из 1912. године. Од свих масонских обедијенција у Србији подржавате искључиво Велику Националну Ложу Србије.
- Врховни савет је заштитник Шкотског обреда древног и прихваћеног, а ВНЛС ради управо по том обреду, и по томе је јединствена на територији Србије. А то подржавање које сте поменули рекао бих да је двосмерно. Ма колико ми подржавали ВНЛС, толико је и ВНЛС важна за нас. Да није ње, не би постојао ни Врховни Савет Србије. Наши чланови долазе управо из плавих ложа Велике Националне ложе Србије. Зато су везе наше јурисдикције и поменуте масонске обедијенције нераскидиве и трајне. Данас смо у Шапцу у складу са традицијом да присуствујемо Скупштинама ВНЛС и на тај начин дамо потпуну подршку. Честитке шабачкој браћи јер су били одлични домаћини овога скупа - наглашава Драган Ђурић, Гранд командер Врховног Савета Србије.
Велико је задовољство угостити једног од водећих светских слободних зидара у једном малом граду у Србији. Господине Пићиони, добро дошли у Шабац. Какви су ваши утисци са данашњег догађаја у Шапцу?
- Најпре хвала што сте ме позвали да говорим за ваш лист. Да није оваквих скупова, не бих имао прилику да упознам многе дивне људе по целом свету. Захваљујући доласцима у Србију стекао сам велики број искрених пријатеља и увек се јако пријатно осећам у вашој земљи. Управо тако ми је данас и у Шапцу. Домаћа ложа се потрудила да све протекне у најбољем реду и у изузетно пријатној, братској атмосфери. Француска и њен глави град Париз биће половином јуна домаћини највећег скупа светске масонерије у овој години. Потписивањем нових докумената између Велике Ложе Француске и Велике Националне Ложе Србије додатно ћемо учврстити нашу изузетну сарадњу и подићи је на још виши ниво. Верујем да ће се поново указати прилика да будем међу дивним људима у Шапцу. Хвала на гостопримству, памтићу Шабац и радо ћу га опет посетити - рекао је Жан Пијер Пићиони, заменик Гранд канцелара Велике Ложе Француске, на крају разговора за „Глас Подриња“.
Дејан Крсмановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa