Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ МЕРЕЊА РАДОНА У СРБИЈИ

ЧЕСТ УЗРОЧНИК РАКА

Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију и надлежним министарствима отпочело је Национални програм мерења радона у Србији. Радон је природни радиоактивни гас без боје и мириса, а после пушења, други је по значају узрочник рака плућа.
Овим поводом посетили су Високу технолошку школу струковних студија у Шапцу, где већ десетак година постоји смер за заштиту животне средина. Поред тога, једини у Србији обављају вежбе мерења концентрације радона.
Маја Еремић Савковић, помоћник директора Сектора за радијациону сигурност и безбедност, навела је да је циљ програма који се спроводи одређивање радиолошког утицаја радона у боравишним просторијама. Поента је да се нађу потенцијалне тачке у Србији са високом концентрацијом радона.
-Радон настаје радиоактивним распадом урана. Сасвим је нормално да га има у природи и у ниским је концентрацијама. Међутим, у боравишним просторијама, односно кућама и становима, може се акумулирати и бити штетни по здравље. Услед дугогодишње инхалације радон може бити узрочник канцера плућа. Постоје студије по којима се код 3 до 14 одсто људи који имају ову болест она везује за инхалацију високе концентрације радона, појаснила је Еремић Савковић.
Ипак, оно што је добро је да се радон може мерити и смањити. Током ове кампање дистрибуираће се пасивни детектори помоћу којих ће се мерити концентрација радона.
-Ти детектори су мале кутијице које се излажу у боравишним просторијама три до шест месеци. Потпуно су безопасни. План нам је да буду експонирани шест месеци. Након тога се враћају Агенцији и шаљу овлашћеној лабораторији где се врше мерења. Све кориснике детектора обавестићемо о измереној концентрацији радона. Од измерене концентрације зависиће препоруке за смањење које углавном представљају промену вентилационог система или неке мање грађевинске радове, рекла је Маја Еремић Савковић.
Од Међународне агенције за атомску енергију добијено је 6.000 ових детектора, које треба дистрибуирати широм Србије. Дистрибуција ће бити координисана тако да у сваком делу земље буде постављен известан број детектора.
Директор Високе технолошке школе струковних студија Светислав Лазарев изузетно је задовољан сарадњом са Агенцијом. Током посете је договорено да њихови студенти обаве део праксе у Агенцији.
-Код нас у школи више од 10 година егзистира смер за заштиту животне средине и управо ова тема се обрађује. Наши студенти су већ имали прилике да се упознају са том методом, јер у школи проучавају и јонизујуће зрачење, рекао је Лазарев.
Директор агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, Слађан Велинов, овом приликом је изнео још један проблем са зрачењем. Наиме, прошле године су морали да се уклоне сви радиоактивни громобрани. Законски рок за то је истекао 24. марта 2014. године.
-Град Шабац није скинуо све громобране. Остало их је 11 од 79, чак и на неким стамбеним објектима. Ови громобрани имају своје власнике и неопходно је да се што пре уклоне. Код објеката који немају власнике и у реструктурирању су за то ће се постарати Влада Републике Србије, рекао је Велинов и додао да, обзиром да је рок истекао, постоје и казне.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa