Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ДРУШТВО УЧИТЕЉА ШАПЦА И РАСАДНИК „ПЛАНТО“ ПОДЕЛИЛИ САДНИЦЕ ПАУЛОВНИЈЕ ШАБАЧКИМ ПРВАЦИМА

ДА РАСТЕМО ЗАЈЕДНО У ЕКОЛОШКИ ЗДРАВОЈ СРЕДИНИ

Акцијом „Пауловнија деци Шапца ““ Да растемо заједно“ Друштво учитеља Шапца у сарадњи са Расадником за узгој брзорастућег дрвета пауловније „Планто“ Марковац, желело је да на јединствен начин подстакне најмлађе Шапчане када је у питању развијање еколошке свести и очување животне средине. Тим поводом прошле суботе у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу окупили су се представници свих шабачких основних школа, учитељи првог разреда и деца, којима је уручена вредна донација у виду садница пауловније, изузетно вредног дрвета пореклом из југоисточне Кине, које има широку примену.
- Пауловнија је препозната као изузетено дрво, вишенаменско брзорастуће дрво. Ми смо вам донели узорке које ћете надам се гледати како расту. Заједно са њима ћете и ви расти и имати прилике да видите како је занимљива биљка. Огроман јој је лист, веома импозантно расте. У првих годину дана зна да се пружи на три, четири метра, а након три четири, године она ће вам и цветати. Један њен цвет је велик неких педесетак центиметара, има опојан мирис а медоносан је. Вишенаменска је биљка која исто тако служи и за наше пољопривреднике да им храни стоку, али и као дрвни огрев. Прелепа је сама по себи. У ову акцију смо ушли надајући се да ћемо својим малим доприносом ову земљу оставити вама децо бар онако како смо је ми наследили од наших родитеља ““ рекао је Жељко Спасојевић, власник расадника „Планто“ и председник Удружења узгајивача пауловније.
Сигурни да ће ово дрво заузети право место у привреди наше земље управо због својих карактеристика директорка маркетинга Расадника „Планто“ Сања Бундало истакла је да је ова акција улагање у будућност.
- Ми кроз школске предмете који третирају природу и друштво и однос према њој, као и у корелацији са осталим наставним предметима од првог разреда радимо са својим ученицима на развијању еколошке свести и заштите животне средине. Посебно она која их окружује. Препознавши и негујући овакав приступ животној средини Расадник „Планто“ иницирао је ову акцију оплемењивања дворишта школа као простора у којима деца бораве већи део свога дана. А пауловнија је свакако дрво које ће таквом амбијенту удахнути животи и допринети његовој лепоти. С обзиром да је пауловнија дрво будућности а ми као друштво треба да улажемо у своју будућност кроз нашу децу Расадник „Планто“ је дошао до закључка да ми као Друштво учитеља и град Шабац размишљамо и пуно улажемо у очување и неговање животне средине те је одлучило да саднице овог дрвета баш донира нама. Надам се да ће сађење и брига о овом дрвету још више допринети развоју еколошке свести код наших ученика а самим тим свих грађана нашег града ““ додала је Сузана Мијушковић, председница Друштва учитеља Шапца.
Препознавши значај улагања у очување животне средине, али и у нове биоенергетске изворе, акцију је подржала и Градска управа града Шапца на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем.
- На различите начине покушавамо да у будућности уштедимо енергију, како да се здравије живи, затрована земљишта лече и да у то укључимо најмлађе. То је јако важно. Сигуран сам да млади, односно деца могу доста да науче своје родитеље. Не родитељи децу него деца своје родитеље о томе колико је значајно штитити своју животну средину и односити се према њој на прави начин. Захваљујем се првенствено учитељима Шапца, Сузани и свима који хоће да добре, паметне и вредне ствари подрже ““ рекао је градоначелник подсетивши присутне да је на некадашњој градској депонији посађен хектар енергетске биљке мискасуса.
Размишљајући у еколошком правцу ускоро би и влажни, забарени делови Шапца могли постати оазе саликса, а док би око седам хиљада хектара земљишта седме и осме категорије на подручју Шапца могло бити искоришћено управо за засаде пауловније. У плану је и градња топлане на биомасу што би драстично смањило цену грејања и зависност од природног гаса.
- Тако би готово седамдесет процената садашње потрошње гаса заменили између осталог и пауловнијом и на тај начин смањили трошкове грејања, трошкове енергента, што је интерес свих грађана. Дакле, смањили трошкове, плаћали мање рачуне и чували животну средину ““ додао је градоначелник.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa