Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ДАЛЕКА ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ

Покрет за Шабац Зелених Србије обележио је 5. јун, Светски дан зажтите животне средине, који се ове године обележава под слоганом “Седам милијарди снова. Једна планета. Користимо је са бригом.“ Том приликом, др Дејан Павловић председник Зелених Шапца упозорио је грађане да у Шапцу још увек није решен проблем опасног отпада:
- Овај дан се у Србији и ове године обележава формално, без суштинских промена катастрофалног стања у овој области. Сведоци смо свакодневне појаве бројних еколошких мини акцидената, а повремено и оних крупних као што је изливање јаловине из рудника Столице и постојања реалних претњи као што је огромна количина опасног отпада ускладиштеног на различитим локацијама у Шапцу и на још седамдесет локација у Србији. Тражимо од надлежних органа да се што пре почне са решавањем овог, за грађанке и грађане Шапца важног проблема, што су доказали са 11.111 потписа на петицији “За Шабац без опасног отпада“. Решавању еколошких проблема треба приступити системски пошто је све више истраживања која указују да се драматично повећава број становника који превремено умиру од последица прекомерног загађења. Страхујемо да прича о Србији као земљи чистих вода, ваздуха и земљишта одлази у далеку прошлост.“
Зелени Шапца су нашим суграђанима поделили копију последњег Упутства за понашање становништва код неконтролисаног ослобађања отровних и штетних хемијских материја које је Општински штаб цивилне заштите штампао 1990. године.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa