Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
ЕколоШка едукација уЧеника петих разреда основне Школе

ПОСТАНИ ЕКОЛОГ

Четврту годину за редом у организацији Бициклистичко-еколошког друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ у Библиотеци „Политика“ Крупањ је у петак 5. јуна 2015. године одржан еколошки квиз знања „Постани млади еколог“ који представља резултат вишемесечног пројекта Друштва „ЕЦОБИКЕ“ за 159 ученика петих разреда на територији општине Крупањ, и то у Костајнику, Дворској, Красави, Завлаци, Белој Цркви и у четири одељења у матичној школи у Крупњу. Обухватио је велики број питања из области заштите животне средине, али и питања из опште културе у којима су се малишани подједнако добро снашли. Победила је трочлана екипа из ОШ „Жикица Јовановић Шпанац“ из Беле Цркве, друго место су освојили ученици четвртог одељења ОШ „Боривоје Ж. Милојевић“ из Крупња, а трећепласирани су били ђаци исте школе из Красаве у чијем разреду има само четири ученика. Сви су награђени слатким пакетима, а најбољи су на поклон добили лопте за кошарку, фудбал и одбојку, које ће, како су и сами рекли, поделити са својим друговима у игри и дружењу које настављају и по завршетку школске године.
На основу истраживања вршених у протеклих неколико година Друштво „ЕЦОБИКЕ“ из Крупња дошло до сазнања да грађани општине Крупањ имају само површна сазнања о значају и утицају екологије на квалитет живота човека па је неопходно приступити едукацији грађана. У складу са резултатима еколошких анкета на терену и исказаној жељи грађана за додатном еколошком едукацијом, искуству чланова Друштва у еколошким кампањама и акцијама, као и плановима о будућем деловању, друштво „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ већ четири године за редом реализује пројекат еколошке едукације за ученике основних школа на територији општине Крупањ у вишемесечном трајању. Полазници су сви ученици петих разреда у основним школама „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу, Костајнику, Дворској и Красави и Основне школе „Жикица Јовановић Шпанац“ у Белој Цркви и Завлаци. Такође, полазници су и, сходно обављеним истраживањима, ученици првог разреда основне школе у матичној школи у Крупњу кроз учешће у експерименталним еколошким радионицама, а од следеће године у овај пројекат се планира и укључивање деце из Предшколске установе „Наша радост“ из Крупња. Еколошка едукација ученика петих разреда се састоји из три основне тематске наставне јединице: загађивање воде и заштита воде од загађивања, загађивања ваздуха и заштита ваздуха од загађивања и загађивање тла и заштита тла од загађивања.
Ученици у првом разреду стичу прва научна знања о природи (живој и неживој). На овом узрасту, надовезујући се на дечја знања из живота, ученици уче где све има воде, за шта служи вода, како загађујемо воду, шта је све вода, кроз експерименте уочавају различита агрегатна стања воде, уочавају особине воде као растварача; где се све налази ваздух, како се креће, ко су загађивачи ваздуха, усвајају основне појмове о земљишту као делу неживе природе. С обзиром на знања која ученици првог разреда усвајају о неживој природи, ово представља прави тренутак да ученике упознамо са различитим облицима загађења воде, ваздуха и земљишта и да их наведемо да размишљају о значају неживе природе за човека и окружење. Развијање еколошке свести код ученика од првог разреда је најефикасније за њихов каснији правилан однос према природи.
Надовезујући се на знања која ученици усвајају на часовима Света око нас, они кроз еколошке радионице та знања још више проширују. У радионицама ученици кроз игру, која је блиска дечјој природи, уче о негативном утицају човека на окружење и последицама тога. У радионицама се преплићу кратка предавања, праћена презентацијом, музиком, играма, имитацијама, симулацијом улога, ликовним радионицама (илустрације, израда парола, плаката). У ликовним радионицама ученици се наводе да размишљају о рециклажи, да од ствари које смо спремили да бацимо, израђују ликовне радове.
Бициклистичко-еколошко друштво „ЕЦОБИКЕ“ из Крупња је основано почетком 2008. године, а званично регистровано крајем 2009. године као непрофитно, невладино и добровољно удружење са циљем да помогне у очувању и заштити животне средине, унапређењу и развоју спортског начина живота и рекреативног бициклизма. Активности Друштва укључују и уклањање дивљих депонија, очување чистоће изворишта и водотока, заштиту ретких биљних и животињских врста, боравак и пешачење у природи. Бициклистичко-еколошко друштво „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ поседује енергију неопходну за промене у начину размишљања о значају екологије за побољшање укупног квалитета живота грађана. Окупља преко педесет чланова и велики број деце основношколског и средњешколског узраста који учествују у многобројним еколошким акцијама и спортским походима.
Душан Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa