Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ГРУПЕ ГРАЂАНА “МАЈУР ОПШТИНА“

ПРИТИСАК НА ГРАЂАНЕ

Група грађана „Мајур Општина“ јуче је, у законском року, Изборној комисији поднела приговоре на нерегуларност избора које је у недељу у Мајуру организовала Српска напредна странка. Реч је о очигледним неправилностима у раду бирачких одбора:
1) Бирачки одбор омогућио је гласање и лицима која су на бирачно место дошла после 18 часова, иако су после 18 часова могла да гласају само лица која су се у моменту затварања бирачког места затекла на бирачком месту.
2) Лица која нису чланови бирачког одбора долазила су у додир са изборним материјалом за гласање ван бирачког места.
3) Бирачки одбор на бирачком месту Мајур 1 дозволио је да активисти Српске напредне странке врше притисак на грађане који су чекали у реду за гласање. Активисти СНС претели су грађанима и наводили их да гласају за кандидате СрпСке напредне странке.
4) Уместо да више чланова бирачког одбора одлази код бирача који нису могли да гласају на бирачком месту, то је чинио само један члан бирачког одбора, док други чланови о томе нису били обавештени.
5) Бирачки одбор није обезбедио да се на удаљености од 50 метара од бирачког места не агитује за поједине листе и кандидате. Активисти Српске напредне странке су утицали, претили и наговарали бираче да свој глас дају кандидатима са листе СНС.
Изборна комисија дужна је да у законском року од 48 сати одлучи о приговорима, и одлуку достави подносиоцима приговора. У супротном, жалба ће бити упућена вишим инстанцама.
Због очигледних неправилности у раду бирачких избора, Група грађана „Мајур Општина“ предложиће промену начина гласања за савете месних заједница, јер важећи систем омогућава насиље над народном вољом. Такав захтев је у складу са принципима грађанске самоуправе за које се залажемо. Одговорност и одлучивање грађана је једини пут ка општем добру и напретку. Зато начин избора чланова Савета месних заједница мора бити промењен. Доказ за то су избори у Мајуру.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa