Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
ИЗЛОЖБА САВЕЗА ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА СРБИЈЕ

ПОРТРЕТИ И СЕЋАЊА

У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу, протеклог четвртка је отворена изложба „Портрети и сећања Јеврејске заједнице пре Холокауста“. Реч је о пројекту Савеза јеврејских општина Србије, који има за циљ очување сећања на јеврејску заједницу која је живела у Србији пре Другог светског рата.
- Изложба представља један део материјала, који смо почели да прикупљамо пре годину дана - фотографије из приватних породичних албума и интервјуе које смо урадили са члановима јеврејске заједнице који су преживели Холокауст. За сада имамо преко 2.000 фотографија и 150 разговора. На овој изложби је приказано око 1.000 фотографија и архива, где ће бити доступни сви транскрипти интервјуа, рекла је Ружица Девић, координаторка изложбе
Фотографије илуструју аутентичност људи, догађаја и ситуаија које су обележиле живот Срба Мојијеве вере, разноликост живљења са сенком насилног краја. У Србији је 1940. године, живело око 33.800 Јевреја, од којих је већина убијена до маја 1942. године. Упадљив контраст између животних снимака који су настали само неколико година пре Холокауста и оног што се дешавало потом, провлачи се као незаобилазан подтекст ове поставке.
- Фотографије приказују тренутке весеља, младалачког ишчекивања, радости и лепоте живљења, па ипак је сва та дивна људска разноликост дефинисана од стране нациста, њихових сарадника и свих антисемита једним јединим именитељем - јеврејством, због ког је свако од њих постао предмет уништења. Саме фотографије не могу дочарати слику о јеврејској заједници пре Холокауста, њен допринос Србији у рату и у миру, српском друштву, култури, трговини, уметности и политици. Изазов за посетиоце је да нађу смисао и дају одговоре на питања која изложба неизбежно намеће, рекла је на отварању Данијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије.
До сада, изложба „Портрети и сећања“, била је постављена у Београду, Новом Саду, Суботици и Зрењанину, а после Шапца, планирано је гостовање у Нишу и Крагујевцу, да би поново била изложена у Београду, чиме се њено путовање по Србији завршава.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa