Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА “КОРАК“

ПРОШИРЕЊЕ ГРАДСКЕ ПЛАЖЕ

Овај град, као сваки који има срећу да се налази на обали реке, и онда када власт плански не осмисли како да искористи ово богатство, чини то спонтано. Стари град је тако и за Шапчани простор на коме се одраста, сазрева и мења.
Прво нас родитељи воде за ручицу да бацимо камен у реку и додирнемо прстима воду упознајући нас са природом и њеним менама. Касније трчимо кроз шумицу на трим-стази, користимо запуштене спортске терене, шетамо, бежимо од градске гужве и једноличности. Озбиљно се удвара и полажемо обећања за цео живот. После доводимо своју децу. На крају сунчамо старачке кости и проверавамо кондицију.
Да је плажа у Шапцу боље уређена, била би регуларно купалиште за већину. Сада је само алтернативни вид рекреације, дружења и расхлађивања за сиромашнији део грађанства, коме је море далеко а базени скупи и претрпани. Ово је циљна група о којој градска власт треба највише да води рачуна, јер су и најбројнији. Осим њих постоји мали, али пробрани број љубитеља реке којима је свака друга вода, иако бистрија и чистија - конзервисана и није део природног окружења него модних трендова. Едитовањем и проширењем градске плаже би се обезбедило место на коме породице могу квалитетно да проводе време одмора без великих трошкова.
Град Шабац је уређење, опремање, одржавање и организацију коришћења Градске плаже поверио Јавном комуналном предузећу „Стари град“ Шабац још 2007. године, али то јавно предузеће до данас није успело да оживи обалу Саве, због чега је потребно изменити начин располагања овим општим добром. Притом, у осмишљавање садржаја и начина функционисања није потребно улагати неку посебну мудрост и енергију, јер постоје решења других градова у непосредном окружењу, попут Београда и Сремске Митровице, која су одржива и која се као таква могу применити и код нас.
Простор десно од тврђаве већ има своју душу и садржаје и као таквог га је тешко мењати, али простор лево од тврђаве је недефинисан и неупотребљен и стога Грађанска иницијатива Корак предлаже да Град уреди простор бивше касарне и то на следећи начин:
1) У сарадњи са јавним предузећем коме је поверено управљање градском плажом испарцелише простор иза насипа на једнаке парцеле које ће снабдети са свим неопходним прикључцима (водом, канализацијом и струјом) а да плажу очисти и наспе песком.
2) На формираним парцелама изгради привремене објекте са тоалетима и понуди их аукцијски угоститељима у закуп уз обавезу плаћања одговарајуће закупнине на годишњем нивоу.
3) Власник објекта има обавезу да брине о хигијени своје парцеле и објекта, и уређивања околног простора. Угоститељ би изгубио могућност продужења закупнине уколико се не буде придржавао прописаних правила о одржавању парцеле и објекта.
4) Да се раздвоје угоститељи који служе пице и слаткише од угоститеља који служе храну (због мириса).
5) Свако од угоститеља обезбеђује сопствени инвентар.
6) Да се на бедему на неколико позиција формирају тушеви.
7) Угоститељима омогућити да испред насипа, на плажи поставе сунцобране и лежаљке и да на том простору послужују пице и храну. За грађане који не желе лежаљке остаје постојећа градска плажа са десне стране тврђаве.
8) Да омогући неограничено радно време за угоститеље.
9) Да на травнатом делу оформи савремена дечја игралишта, која би била родитељском оку била прегледна из постојећих кафића.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa