Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
У АНДРИЋ ГРАДУ

„НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“

У галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту отворена је изложба „Немојте нас заборавити“ која је рађена у копродукцији Војног музеја из Београда, Музеја града Новог Сада и Народног музеја из Шапца. Ова изложба наставља свој пут по Републици Српској, а велики број заинтересованих посетилаца доказ је да се порука српских војника из Великог рата поштује. Виши кустос и историчар Народног музеја у Шапцу, који је приредио изложбу, Бранислав Станковић каже да је реч о фотографијама посвећеним добровољцима у Великом рату, првог ратног фоторепортера Ристе Марјановића, који је рођени Шапчанин. Изложба „Немојте нас заборавити“ ће у наредне три недеље красити галерију „Лубарда“ у Андрићевом институту.
После Новог Сарајева и Требиња, град Шабац, овом изложбом, наставља да гради мостове пријатељства у Републици Српској.
- Захвалио бих се господину Емиру Кустурици који нам је омогућио да и становницима Вишеграда покажемо ове вредне фотографије. Морам да констатујем да су реакције на њих боље у Републици Српској него у Србији. Град Шабац има обавезу да чува успомену на хероје Великог рата и то ће и даље чинити, изјавио је заменик председника Скупштине града Шапца Зоран Бортић.
Фотографије Ристе Марјановића, као убедљив и веродостојан сведок минулог времена, и после једног века не остављају нас равнодушним. Захваљујући томе, загледани у његове фотографије настале у великом рату, можемо да осетимо мирис запаљених кућа и безнађе збегова.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa