Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ПРВИ ЗОО ВРТ У ШАПЦУ НА ЕКОНОМИЈИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

ОД СТАРИХ ЦИГЛИ ДО ГРАДСКЕ АТРАКЦИЈЕ

„Размишљало се пре свега о унапређењу наставе и укључивање наших ученика у рад за животињама које нису свакодневне, али као и са Школом јахања желимо да се повежемо и Пољопривредну школу отворимо према свим нашим суграђанима или гостима који долазе у овај град“, каже директор шабачке Пољопривредне школе
Љубав према природи и животињама је, углавном, један од приоритета уколико се неко одлучи да му животни позив буде ветеринар, зоо - техничар или техничар хортикултуре, док савремени токови образовања изискују константно унапређење наставе и померање односа теорије и праксе у корист овог другог. У тежњи да наставни процес приближе ученицима, са једне, а своју школу суграђанима са друге стране, у шабачкој Средњој пољопривредној школи са Домом ученика из године у године преуређују простор којим располажу и обогаћују садржај. Након уређења великог парка испред „старе“ школске зграде, изградње нових и реконструкције постојећих објеката на економији, покретања Школе јахања, под окриљем ове образовне установе изграђен је и насељен први зоолошки врт у Шапцу. Иако је један број суграђана већ долазио да се дружи са новим становницима Средње пољопривредне, радови ће у потпуности бити окончани до званичног дана школе, 24. јуна.
- Иза школе је постојао неискоришћен простор и доста материјала преосталог од неких ранијих реконструкција. Та стара цигла, старо гвожђе и друге старе ствари су ми послужиле као инспирација за нацрт прве кућице за животиње, а онда логиком ствари: идеја је рађала идеју. Односно на тај први објекат за смештај животиња се спонтано надовезао нов простор, потом смо приликом посете Француској видели нешто што би и код нас било примењиво за смештај папагаја и тако редом. До сада је завршено 95 одсто радова, а већ имамо и неке наговештаје проширења - објашњава директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић.
Захваљујући пре свега, несебичној подршци Зоолошког врта на Палићу, у Шапцу су се недавно населили: 24 велика папагаја, пар паунова, дијамантски фазан, златни фазан, морски прасићи, две минијатурне козе, кунићи, зечеви и украсне кокошке. У најави су и други становници.
- Са Зоолошким вртом на Палићу смо склопили Уговор о сарадњи. Они су нам доста помогли и обезбедили ове животиње. Неке, као што су нојеви, ћемо тек добити, а постојећа прича ће бити заокружена када набавимо и једно магаре и једну срну - каже Савић.
Приликом реализације зоолошког врта се пре свега размишљало о користи тог простора за поједине образовне профиле. На овом простору, који ће без сумње ускоро постати права градска атракција, практичну наставу ће моћи да обављају зоо-техничари, ветеринарски техничари, док су техничари хортикултуре своју умешност већ показали сређујући волијере.
-Размишљало се пре свега о унапређењу наставе и укључивање наших ученика у рад за животињама које нису свакодневне, али као и са Школом јахања желимо да се повежемо и нашу школу отворимо према свим нашим суграђанима или гостима који долазе у овај град - истиче Савић.
А колико је Школа јахања успешно повезала ову образовну институцију са суграђанима, можда најбоље говори податак, да од 2013. године од када је почела са радом до данас интересовање за њу не јењава.
- Код нас је увек гужва. Викендом имамо јутарње термине, док се радним данима тренинзи одржавају до 21 час. Искрено се надамо да ће до зиме бити завршен објекат где ће моћи и по лошем времену да тренирају - истиче Предраг Савић и додаје.
- Успех Школе јахања доста зависи и од тренера. Код нас са полазницима ради добар стручњак који је недавно завршио обуку и у Француској. Професионално усавршавање и стицање иностраног искуства потенцирамо и код наших ученика. Дуже време у назад инсистирамо на повезивању са школама ван граница Србије и склапању међународне сарадње. Након што су наши ученици били у Нанту, руководство њихове школе очекујемо крајем јуна, док смо недавно отворили сарадњу са школом из Марибора и њихову посету очекујемо у првој половини јула - наводи Савић.
Судећи по изгледу објеката и школске економије, награда које су ученици ове школе донели са републичких такмичења (подсећања ради, на недавно одржаном државном такмичењу ветеринарских техничара, где су били и домаћини, победио је представник шабачке пољопривредне школе, док су на републичком такмичењу из хортикултуре одржаном у Ваљеву Шапчани освојили друго место), у рад и сређивање Школе је уложено много рада и труда. Оно што охрабрује, да у време опште политизације живота, ова образовна установа успехом може да се похвали пре свега доброј сарадњи и координацији посла унутар колектива.
- Све што се ради ради се у интересу деце и школе, напокон и наших суграђана. Мислим да политици овде нема места, односно директори школе не би требало да се баве истом већ организовањем рада унутар саме образовне установе- закључује Предраг Савић.
Т. Трифковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa