Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ЗНАК ПАЖЊЕ ЗА ДАВАОЦЕ КРВИ

ШАПЧАНИ СУ ХУМАНИ

Поводом 14. јуна, Светског дана давалаца крви, заменик градоначелника Немања Пајић, у понедељак је, у Дуњића кући организовао пријем за 12 Шапчана који су се за хумани гест одлучили више од 50 пута. Даваоцима су том приликом уручени сатови, како је речено, као знак пажње, а не као награда.
-Као и многи други и ја сам први пут крв дао у 4. години средње школе. Након тога, другу у војсци је била потребна. Касније то постане неки вид потребе и ако не можете да помогнете на други начин, можете овако. Иначе, у Шапцу одлично окупљају људе око оваквих акција, рекао је Горан Бајевић, који је драгоцену течност донирао 50 пута.
Немања Пајић је истакао да захваљујући служби трансфузије и Црвеног крста Шабац нема проблема са несташицом крви, као и да они којима је крв потреба не треба да брину захваљујући хуманим људима. Заменик градоначелника је рекао да је овај начин најмање што гад може да учини да им се захвали и промовише њихов рад.
Митко Брајић, начелник одељења трансфузије Опште болнице Шабац, захвалио се свим донорима и најавио будуће акције.
-Циљ нашег рада је обезбеђење довољних резерви крви. Пред нама су летњи месеци када је традиционално несташица. Заједно са Црвеним крстом имамо планове. Велика градска акција би требала да се одржи 31. јула и очекујемо добар одзив, рекао је Брајић.
На пријему су били присутни и представници Црвеног крста и здравствених установа у Шапцу. Колико су Шапчани хумани илустровао је др Милош Ранковић из Опште болнице, који је испричао да је недавно једној пацијенткињи било потребно чак 30 боца ретке, 0 -, крвне групе, али да су то успели да обезбеде. При том је истакао да би то био проблем и за много веће здравствене центре од Шапца.
Светски дан давалаца крви у Шапцу је обележен 12. пут на овај начин. Од 2004. године, до сада подељен је 201 часовник.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa