Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
МИНИСТАР СЕРТИЋ У КОЦЕЉЕВИ

ПОМОЋ ЗА ПРИВРЕДНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић је прошле недеље у Коцељеви потписао уговор о државној помоћи са представницима локалне самоуправе и фабрике “Карина мода“ вредан милион и 32 хиљаде евра. Држава ће овај износ, који представља 48 одсто укупног улагања за изградњу новог погона фабрике обуће у Коцељеви и отварање 220 нових радних места, издвојити у четири транше.
Према речима министра новац који држава додељује намењен је за проширење основног бизнис модела.
- То нису паре које је држава поклонила некоме већ се инвеститор обавезује на проширење основног модела. На основу бизнис плана који је доставила компанија улагања су 1,5 милиона евра, најмање 220 радних места мора да буде упослено, компанија се обавезала да у периоду од три године након процеса завршетка тих припремних радова, односно достизања пуног капацитета запослених, најмање 20 одсто више од минималног дохотка исплаћује својим радницима. Инвестиције које су уписане морају бити спроведене. Ми на овај начин добијамо то да ће нама ова фирма да плаћа своје доприносе и порезе, у много краћем року од онога што се ми обавезујемо у уговорима све паре ће бити враћене држави, а фирма наставља да ради, људи примају плате - рекао је Сертић.
Након потписивања уговора директор “Карина моде“ Дејан Чобанов истакао је да је сигуран да ће уз подршку општине и квалификоване радне снаге, по којој је овај крај познат, производња достићи нивое који ће омогућити раст а самим тим и нова запошљавања у будућности.
Народни посланик у републичкој скупштини и председник СО Коцељева Верољуб Матић истакао је да је потписивање уговора значајно за ову општину јер омогућава изградњу фабрике и отварање нових радних места.
- За нас је ово велики дан јер добијамо фабрику, добијамо велики број запослених, првенствено са ове територије. 50 радника је већ запослено у овој фирми и ја се надам да ћемо убрзо запослити још радника до цифре од 220 људи, плус у некој другој фази до 400. То је за Коцељеву од непроцењиве важности и велики помак. Али то је сјајно и за Србију. Ми као општина смо учествовали у довођењу инвеститора а Влада Републике Србије је препознала да је то добра инвестиција- рекао је Матић.
Председник ове општине Душан Илинчић оценио је да је Влада показала да има слуха и за мале општине те да подстиче да се у њима привредници задрже и развијају свој капитал.
Сертић је напоменуо да се без конкретног рада са привредницима на терену не може очекивати запошљавање и да је неопходно ослушкивати њихове намере, заједно са њима креирати и реализовати идеје.
- Када имате такав амбијент, чак и у једној малој општини као што је Коцељева, имате велики број привредних субјеката који осим што функционишу проширују своје капацитете. Влада наставља политику подршке инвеститорима. Важно нам је да све инвестиције које подржавамо буду добро реализоване јер ћемо водити строгу контролу. Готово 60 уговора је раскинуто али је на срећу далеко већи број оних који се поштују и то је добро јер имамо озбиљне и кредибилне инвеститоре са којима можемо да сарађујемо - рекао је министар и подсетио на нови закон о улагањима који ће у потпуности изједначити домаће и стране инвеститоре којим ће, како је истакао, на још један институционалан начин бити потпуно уоквирена понуда и презентација државе као добре инвестиционе дестинације.
Коцељева пример домаћинског понашања
Привреда у коцељевачкој општини је извозно орјентисана и остварује покривеност увоза извозом са готово 200 одсто, док је тај проценат на нивоу државе нешто већи од 70. Према званичним подацима на њеној територији функционише око 300 предузетничких радњи и 80 предузећа која опстају и у условима тешке економске кризе. Годишњи просек незапослених је око 1,6 хиљада док је број запослених око 1,8 са тенденцијом раста.
Боравећи у Коцељеви министар Жељко Сертић је изјавио да је ова општина прави пример домаћинског понашања и да, на жалост, нема много таквих које разумеју колика је важност челника општине у довођењу инвеститора, решавању проблема...
- Не може општина све да реши али може да буде неко коме предузетник може да се обрати. Не могу врата председника општине да буду затворена за разговоре, консултације...Економија је темељна ствар на чему градите све друге односе и сав друштвени живот једне општине темељи се на томе да ли имате развијену економију и привредни живот. Коцељева има 39 или 40 милиона долара извоза из општине а само 19,5 милиона је увоз. То је такав однос који нема више од 5-6 општина у Србији - рекао је Сертић након посете фабрици намештаја “Пеми- стил“ д.о.о. која производи углавном трпезаријски намештај од масива до иверице. Ово предузеће, у којем егзистенцију тренутно остварује 40 радника, има заокружен процес производње а производи су намењени како за домаће тако и за страно тржиште у односу 30:70 у корист извоза.
Министар је посетио и градилиште највеће фабрике за производњу пиротехничких средстава на Балкану и у Европи. Предузеће “Балканиа“ Л.Т.Д. се заснива на мешовитом словеначком, српском, немачком и кинеском капиталу. Вредност ове инвестиције и улагања у фабрику која се простире на шест хектара је око три милиона евра а целокупна производња намењена је иностраном тржишту. Инвеститор се нада да ће отварање фабрике, у којој ће посао у првој фази добити 150 радника док ће тај број у пуном капацитету производње достићи 250, бити до краја јула месеца.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa