Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ФИЛМСКИ КАРАВАН

СЛОБОДНА ЗОНА

Десети, јубиларни филмски фестивал „Слободна зона“, који је одржан у новембру прошле године у Београду, Новом Саду и Нишу, видело је преко 23.000 посетилаца. У малој сали Културног центра у Шапцу, од 15. до 19. јуна, публика је имала прилику да бесплатно погледа пет филмова, од којих су три документарна и два играна: „Со земље“ Вима Вендерса, „20.000 дана на Земљи“ Ијана Форсајта и Џејн Полард, „Омар“ Ханиа Абу-Асада, „Долазимо као пријатељи“ Хуберта Саупера и филм Бенедикта Ерлингсона „О коњима и људима“.
Првог дана, приказан је документари филм Вима Вендерса „Со земље“, који је, према гласовима београдске публике, проглашен за најбољи. Реч је о 40 година живота и рада Себастиаоа Салгада, из перспективе његовог сина и сапутника Џулијана и Вима Вендерса као колеге фотографа.
„20.000 дана на Земљи“ Ијана Форсајта и Џејн Полард је филм који пружа увид у уметнички процес, бави се питањима шта је то што нас чини оваквима какви јесмо и слави преображај који доноси креативност. Музичари Бликса Баргелд и Кајли Миног се присећају заједничке сарадње, а Ник Кејв, као писац и наратор, открива свој поглед на свет, живот и стваралаштво. Филм је добио назив по белешци на маргини Кејвове књиге песама у којој је, у једном тренутку, сабрао све дане свог живота.
„Омар“ редитеља Ханиа Абу-Асада је напет трилер о издаји, наводној и реалној, у окупираним деловима Палестине.
„Долазимо као пријатељи“ прослављеног документаристе Хуберта Саупера даје шокантан и дубок увид у контуре савременог колонијализма. Кинеска компанија извлачи 300.000 барела нафте дневно док локално становништво умире од тровања воде изазваног рафинеријом. Филм нас сусреће са Суданцима различитих мишљења и ставова, радницима Уједињених нација, старешином који је против своје воље преписао 600.000 хектара комуналог земљишта и финансијерима Суданског инвестиционог самита који ставља у фокус отворен план који има за циљ поседоваање Африке.
„О коњима и људима“, дебитантско остварење редитеља Бенедикта Ерлингсона представља својеврсну оду комлексном односу између људи и коња на Исланду. У измештеном сеоском окружењу, љубав се “крчка“ између Колбен и Солвег, али и између њихова два коња, што доводи до серије смешних, трагичних и еротичних ситуација.
- Филмски фестивал “Слободна зона“ је, и ове године, кренуо на турнеју кроз 40 градова Србије, од којих је један Шабац. Реализацију Турнеје подржали су Ерсте банка и Моувиес тхат маттерс. Захваљујемо шабачкој публици и позивамо је на дружење и следеће године, поручује Бранко Божић, реализатор програма у Културном центру.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa