Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
МОБИЛНИ АУТОБУС ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ ПОСЕТИО ШАБАЦ

КАП ЗА СПАС

У склопу летње кампање Института за трансфузију крви Србије у сарадњи са Црвеним крстом Србије мобилни аутобус посетио је протеклог петка и Шабац. Кампања има за циљ, по речима координатора Душана Серафимовића из Института за трансфузију крви, превазилажење дефицита који се традиционално јавља у летњим месецима.
- Морам да похвалим људе из Црвеног крста Шабац и све грађане Шапца, да им се захвалим на константно великом одзиву који показује неопходности и потреби за добровољним давањем крви. Као што знате свако давање крви значи један живот више за нас. Надам се да ће се и данас наставити успешно као што је и до сада било - рекао је Серафимовић.
Грађани Шапца и овога пута показали су своју хуманост на делу тако да је у периоду од 10 до 16 часова по подне прикупљено 75 јединица крви.
- Једноставно можда некоме то треба. Мени не треба. Имам и вишка. Види се по мени. Давао сам раније крв па један известан период нисам. Видех аутобус и свратих. Нисам имао ни документа па сам звао кући да ми жена да матични број. Све се може кад се хоће. Добра провера и здравља. Сто двадесет кила, сто тридесет са деведесет притисак. Значи, све добро ““ уз осмех додао је Зоран Михајловић Дода.
Поред летње кампање и зимска је посвећена акцијама по градовима Србије, док се пролећне и јесење реализују по средњим школама.
- Увидели смо потребу за укључивањем младих, њиховом едукацијом о неопходности давања крви тако да ми због тога спроводимо акције у средњим школама, односно четвртим годинама, када постају пунолетни, када почињу сами да доносе одлуке за своје животе. Једна од тих одлука може бити да дају крв, да тиме учине нешто лепо. Због тога покушавамо да у најранијем периоду утичемо на њихову свест, да схвате да је неопходно дати крв. Водим се у тим причама и личним примером јер сам и ја добровољни давалац крви а не само неко ко заступа ту идеју. Едукације су се показале корисним тако да имамо тренд пораста нових редовних добровољних давалаца крви ““ истакао је Серафимовић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa