Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ОБЈАВЉЕНИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ЂАКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА

КОРАК БЛИЖЕ КА СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

Двадесет једна школа на територији Шапца, Коцељеве, Владимираца и Богатића, 1.700 осмака, 5.100 прегледаних тестова, без приговора на рад школских комисија резултат су протеклог периода. Порука свима да се само читањем са разумевањем било ког задатка може стићи до добрих резултата
После тродневне неизвесности током полагања завршног испита шабачки основци могли су бар на тренутак да одахну прошлог петка када су изашли прелиминарни резултати завршног испита. Општи је утисак да на терену који покрива Окружна уписна комисија, а то је двадесет једна школа, није било никаквих нерегуларности.
- Обуке које радимо сваке године значајно подижу квалитет размишљања колега који приступају овом послу. Општи утисак је да је у свим школама само дежурство протекло на врло професионалном нивоу. Наставници су заиста врло, озбиљно то одрадили као и супервизори. такође. Немамо ниједан приговор на Окружну комисију. Чак ни у школама није било основа за приговоре на школским комисијама. Тек понегде по неко. Тај посао коме смо били посвећени пуних петнаестак дана доста озбиљно је урађен - рекла је Снежана Јадрановић, преседница Окружне уписне комисије.
То потврђује и чињеница са састанка Окружне уписне комисије протеклог понедељка на којој није било ниједног приговора на рад школских комисија.
- Када смо анализирали грешке које су могуће приликом прегледа само осам тестова је имало евентуално неку грешчицу у уносу броја бодова, табелу или евентуално збиру. Све то смо решили јер смо уочили приликом уноса. Прегледано је пет хиљада и сто тестова, а на завршни испит од хиљаду седамсто ученика није изашло само тринаесторо. Од тога једна девојчица је била спречена због богиња. Она ће изаћи у августу на завршни испит. Преко школа инсистираћемо да и остала деца ипак изађу у августу јер тек са завршним испитом они су завршили школу, а и што се без уверења о положеном завршном испиту никада се не могу уписати у средњу школу.
Као и претходних година мишљење ученика је да им је тест из математике био најтежи док су резултати из српског језика и комбинованог теста били скоро уједначени.
- Математика јесте тема и биће тема сигурно у свим школама. Занемарујући све оно што ученици кажу види се да је у том тесту заиста било простора да сваки ученик сходно сопственим капацитетима, постигнућима, односно оцени коју имају из математике, и неким очекивањима шта је то што ученик осмог разреда треба да зна, онда је заиста било простора да свако од њих направи неки резултат. Задатке сам упоредила са нашим стандардима које имамо везано за матеметику и поделићу мишљење једног колеге који ми се јавио и рекао да никад бољи тест из математике није био и да је то заиста нешто чему смо ми свих ових година тежили. Ако би се упутили у анализу било је једно шест задатака које су могли да решавају и ученици четвртог разреда. Већина је захтевала само размишљање, као и основни ниво знања. Ученици су се можда мало уплашили тежине задатака или је можда нама порука да са ученицима треба још више да радимо на добром ишчитавању услова који неки задатак даје. Што се тиче српског језика и наш град и субрегион је врло близу оног што је општи утисак у Србији а то је да су ученици најбоље урадили тест из српског. Није било изненађења. Није било задатака који и типски нису били предмет рада кроз припремну наставу. У тесту за српски језик последњи задатак је био најзахтевнији али он дефинитивно и треба да напарви разлику између оних ученика који су напреднији.
Коначни резултати завршног испита биће објављени данас. У петак и суботу, 26. и 27. јула, ученици ће попуњавати листе жеља до 15 часова.
- Ученици све шифре морају тачно унети онако како стоји у конкурсу. Препорука је да што боље искористе тај простор у обрасцу за пријављивање који садржи двадесет рубрика. Не морају да их све попуне али морају да имају више опција.
Коначан распоред по школама и образовним профилима биће истакнут 5. јула. Први уписни рок у средње школе реализоваће се 6. и 7. јула, а други два дана касније, 9. јула.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa