Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
УСПЕХ ВРЕДАН ПОШТОВАЊА

ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО

Када је Промекс пре тачно 25 година отворио своју прву малопродају у улици Проте Смиљанића, из тезге коју су унели у радњу изашла је корњача. Тако је ова фирма добила и свој заштитни знак. Корњача за Кинезе представља симбол успеха. Ово древно веровање, али и да се полако, али сигуно најдаље стиже, показало се тачним код шабачког предузећа.
Права је реткост да је наћи приватно предузеће које је основано пред најтеже тренутке кроз које је ова земља прошла и успешно се изборило са свим изазовима. Још већи куриозитет је што је од почетка до данас сложно воде тројица власника, који у шали кажу да се после толико времена више не сећају ни како су дошли на идеју да почну са овим послом.
Производе, прерађују, пакују и продају кафу, семенке и сличне производе. Промекс данас има 17 малопродајних радњи на територији града. Снабдевају се два пута недељно, углавном из своје производње. Такође, имају и велепродају која послује са градовима стотинак километара око Шапца. Наредни циљ је да њихови производи дођу и до Београда.
-Наше малопродаје потрошачима нуде сопствене производе, али и кондиторску робу, сокове, нешто алкохолних пића и све за торте и колаче. Асортиман је од почетка врло сличан, само се додају нови артикли. Људи су навикли да код нас купују робу на меру. Последњих година имамо и понуду здраве хране, наводе стручне сараднице ове фирме Ања Мићић и Весна Павловић.
Власници Промекса, под истим кровом, имају и фирму Графопак, која се бави производњом папирне амбалаже, за њих, али и за друге. Ове две фирме укупно запошљавају око 70 људи, а сам Промекс више од 50. Више од половине њих у фирми ради дуже од 10 година, а неки и преко 20.
-Наш рецепт за успех је што смо увек радили у оквиру својих могућности. Увек смо користили своја средства. Никада нисмо били у неком кредиту и зависили од других. Најтеже је било у периоду кризе и санкција, 1992.-93. године. Продавали би понеку паштету, кесе за замрзивач, лименке. Инспекције су инсистирале да се даје роба на чекове, који су наплату доспевали кроз месец дана, а ни исто вече нису ништа вредели, прича директорка фирме Верица Димитријевић.
Власници најваљују повлачење и препуштање посла млађој екипи. Кажу да ће њихов једини прави успех бити ако предузеће настави да послује на истом нивоу и након тога.
-Магацини су нам пуни. Не дугујемо ником ништа. Плаћамо све на време. Успех је када било ком нашем добављачу јавимо да нам треба роба, а они и не питају када ћемо да платимо. Такође, и пуна фасцикла оних који желе да раде код нас је успех. Раднике примамо искључиво путам конкурса, а једини критеријум за останак је колико неко покаже жеље да ради, истиче директорка.
Промекс је рођендан желео да прослави и са својим купцима, па је тако од 4. јуна до 5. јула организована наградна игра и промоције. Куповином у њиховим малопродајама преко одређеног износа стиче се право за учешће у наградној игри. Извлачења ће бити 5. јула, а награде су робне: бицикло и већи број малих кућних апарата. Такође, у 10 продавница у одређеним, унапред најављеним интервалима, сваки купац добија поклон. Мањи износи добијају Промексове производе, већи промотивне поклоне, а сваки 100. купац пакет производа.
Грађанима Шапца Промекс је за свој 20. рођендан поклонио сат испред Нове робне куће. Иако је он сада у власништву града, фирма се обавезала да ће га одржавати док постоји. За 25. годишњицу договорили су се са уметником Игором Марсенићем и градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем да још један четворострани сат буде постављен и на Трг у центру када буде реконструисан. Такође су са истим људима покренули и иницијативу да се направи фонд у који ће успешни градски привредници одвајати неку суму новца, од чега ће се направити нешто у граду што ће бити корисно за све.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa