Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ПОЧЕО СА РАДОМ РЕКОНСТРУИСАНИ ГРАДСКИ БАЗЕН

ОБЈЕКАТ ЗА ПОНОС

Пријтељском утакмицом имеђу најбољих ватерполо селекција Србије и Русије, реконструисани базен у Шапцу свечано је отворен прошле среде.
Пред скоро 1.500 Шапчана прошле среде отворен је реконструисани градски базен. Свечаност су увеличали најбољи ватерполисти Србије и Русије, који су, у оквиру припрема за Светску лигу, одиграли пријатељски меч. Иако је резултат био у другом плану, српски ватерполисти су обрадовали Шапчане и тријумфовали резултатом 12:11.
- Сва срећа да је градски базен отворен победом. Ово је заиста прелепо здање, и сигуран сам да нас и следеће године очекује наступ у Шапцу, у оквиру Светске лиге. Сигуран сам да ће се људи из Ватерполо савеза Србије потрудити да обезбеде прилику Шапчанима да на свом базену посматрају такмичарске мечеве наше селекције, навео је репрезентативац Филип Филиповић, најбољи светски ватерполиста.
Оптимизам у вези са тим да ће Шабац бити домаћин најбољим српским ватерполистима и у такмичарским мечевима има и селектор репрезентације, Дејан Савић.
- Резултат утакмице био је у другом плану. Ми смо дошли у Шабац да би отворили овај прелепи објекат. Нажалост, тек по доласку сам чуо да Шабац десет година није имао затворени базен. Велику захвалност дугујемо организаторима утакмице, људима који су дошли да погледају меч, а свима им обећавамо да ће бити у прилици да на овом месту гледају и мечеве Светске лиге, рекао је Савић.
Утисак да су Шапчани положили испит по питању организације меча и атмосфере на трибинама, имао је и селектор руске репрезентације, Ерхин Шагојев. Он је додао и то да његовом тиму мечеви против Србије пуно значе.
- Утакмица је била веома добра. Волим да играм против Србије, која је један од најбољих светских тимова. Ово је добро искуство за нас, а мислим и за Србију. Астмосфера је била одлична, као и организација, навео је Шагојев.
Пре почетка утакмице председник Ватерполо савеза Србије Милорад Кривокапић уручио је пехар такмичарима Ватерполо клуба Шабац за освојено прво место у Првој Б лиги и пласман у највиши ранг, и пожелео им пуно среће у наредној сезони. Истовремено он је подржао идеју градоначелника да Шабац у што краћем року постане град без непливача.
- Пресрећни смо што је град Шабац отворио овакав центар. То ће пуно значити пре свега члановима Ватерполо клуба Шабац, који ће се од јесени такмичити у највишем рангу. Пред њима су два важна задатка, да остварују добре резултате у лиги и да пруже пуну подршку идеји градоначелника да Шабац постане град без непливача. Све похвале за изглед базена дугујемо градоначелнику Зеленовићу, људима из Градске управе и представницима фирми које су изводиле радове и допринеле томе да Шабац коначно добије овакав објекат. Ваш град је предуго био без базена, а сада је коначно и то сређено, и то на најбољи могући начин, рекао је Кривокапић.
Градоначелник Небојша Зеленовић захвалио се свим грађанима који су веровали да ће Шабац напокон добити затворени базен, као и грађевинским фирмама које су за свега пола године успеле да изграде објекат.
- Једно од мојих првих обећања био је базен. Када смо куповали обвезнице пре шест месеци било је много сумњи о томе да ли ће читав посао бити окончан у планираном року. Обећање сам испунио, базен је изграђен за сву нашу децу. Предстоји организовање часова физичког васпитања на којима ће деца научити да пливају, а Шабац постати град без непливача. Шабачки ватерполисти, чијим се успесима и упорношћу дивимо, и којима још једном честитам улазак у прву лигу, добили су своју кућу. И не само они, већ сви спортисти Шапца и рекреативци. Знамо колико је спорт важан за здрав физички и духовни развој, и радујемо се јер обезбеђујемо услове за то. Поносни смо на чињеницу да је шабачка фирма била на челу конзорцијума који је реконструисао и доградио базен, и на сазнање да у граду имамо предузећа способна за такве изазове. Шабац је доказ да је у Србији могуће изградити значајне објекте на време, у договореном року. То нас мотивише за будуће успехе. Ми држимо до обећања. Рекли смо да ће базен бити изграђен, то је урађено. Имамо план, поштујемо рокове и држимо реч, истакао је Зеленовић.
Да Шабац не треба да брине за будућност ватерпола, показали су чланови омладинских селекција, који су продефиловали испред монтажне трибине након прве четвртине пријатељског меча наше и руске селекције. Прилику да презентују своје умеће имале су и чланице клуба синхроног пливања „Тент“ из Обреновца. Њих ће, баш као и све остале љубитеље водених спортова и рекреативног пливања, град Шабац у будућности имати где да угости.
БАЗЕН ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ
Након низа пројекта који нису допринели реализацији идеје да затворени базен поново буде у функцији, одлучено је да се реконструкција и доградња базена обави средствима која ће се прикупити емисијом муниципалних обвезница. Уз подршку Сталне конференције градова и општина и Европске уније, кроз пројекат „еу еџцханге 4“, Шабац је постао први град у Србији који град инфраструктурне пројекте на овај начин. Крајем јула прошле године град и Банка „Интеза“ потписали су уговор о покровитељству прве емисије муниципалних обвезница, вредне 400 милиона динара. Карактеристка шабачких хартија од вредности била је томе да су их, по први пут, без икаквих ограничења могла купити и правна и физичка лица. Емисија је почела 4. децембра, а подршку овом пројекту, кроз куповину обвезница, пружили су градначелник Шапца Небојша Зеленовић, прослављени рукометаш Веселин Вуковић, васпитачице Предшколске установе „Наше дете“, рукометашице Медицинара и многи други грађани. Обвезнице су у законском року продате, а на тендеру за извођење радова победио је конзорцијум четири фирме, које је предводило шабачко предузеће „Ин техник“. Чланови конзорцијума обавезали су се да посао реконструкције и доградње затвореног базена заврше до јуна 2015. године. Први радови почели су у децембру прошле године, постављањем челичне конструкције и извођењем инсталатерских радова. До краја јануара покривена је кровна кострукција, а базен је почео да добија обрисе правог спортског објекта, при чему није заборављени ни изградња пратећих садржаја. У све фазе радова била је укључена и градска Комисија за праћење радова, али и представници Ватерполо савеза Србије, који су такође пратили ток реконструкције. Током маја радови су ушли у завршну фазу, све пробе су успешно окончане, а интересовање грађана у вези са тим када ће базен прорадити и како ће изгледати било је све веће. До половине јуна читав посао је обављен планираном динамиком, чиме је затворени базен у Шапцу постао један од најсавременијих спортских објеката, који ће, како је речено, у будћности бити домаћин најбољим српским ватерполо селекцијама и у такмичарским мечевима.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa