Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ПИЈАНИСТКИЊА МАРИЈА ГАЈИЋ, УЧЕНИЦА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“, МЕЂУ НАЈБОЉИМА У БУКУРЕШТУ

ЦРНО-БЕЛИ СВЕТ КЛАВИРСКИХ ДИРКИ

На двоетапном интернациналном такмичењу „Про пиано“ у Букурешту, Румунији, одржаном од 16. до 21. јуна, ученица шабачке Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Марија Гајић, једина представница Србије, освојила је треће место. После овогодишњег другог места са високим бројем бодова на Републичком такмичењу бронзана медаља за ову младу талентовану пијанисткињу била је још једна потврда њеног истрајног рада са проф. клавира Маријом Гођевац.
- Марија је показала висок ниво интерпретације упркос великом изазову. Такмичење се одржавало у две етапе. Морам да нагласим да није било ревијалног типа као многа такмичења која се одржавају. Врло је озбиљно. У категорији је било педесет два учесника из различитих земаља где су обухваћени највише Румунија, Молдавија, Узбекистан, Турска, Кина, итд. Прву етапу је прошла 16. јуна. Била је врло запажена и од стране жирија у коме су били Константин Сандуји из Португалије, Владе Димулеску, шеф катедре за клавир на Универзитету у Букурешту, Стела Весалон, директорка такмичења, и још две чланице жирија из Румуније од којих је једна била композиторка. Марија је мени велик понос, а награда је само подстрек за наш даљи рад - рекла је пресрећна проф. Гођевац.
После прошлогодишњег освојеног првог места у Риму за Марију је ово било друго велико интернационално такмичење.
-Мислила сам да никада више нећу осетити такво узбуђење и радост. Међутим, после овог искуства могу вам рећи да је на мене ово такмичење оставило велики утисак. Првенствено због тога што је ово моје прво велико такмичење овог типа, односно прво такмичење у етапама. Било је врло узбудљиво. Наравно да је као вероватно и на сваког такмичара цела та атмосфера стварала дозу страха јер је била огромна конкуренција али било је због тога и још занимљивије јер вам се у таквим тренуцима пробуди такмичарски дух и жеља за доказивањем. Награда која је уследила ми је само још више улепшала све из разлога што сам била свесна и величине такмичења и конкуренције где су нијансе одлучивале између награђених такмичара. Презадовољна сам постигнутим резултатом и својим наступом. Цео утисак употпуњен је на додели награда када ми је жири тако срдачно честитао и уз речи хвале пожелео срећу у даљем раду. Било ми је од изузетног значаја јер су то еминентни стручњаци из света и немате прилику сваки дан да поразговарате са таквим људима - није крила своје одушевљење Марија.
Како су ово само њени успешни почеци у црно-белом свету клавирских дирки Марија ће и током лета наставити да радим пуном јер је очекују нова такмичења и нови изазови.
- Здрав разум, чисто срце и огроман труд и рад могу вас одвести изнад свих граница. Треба веровати у себе и онда је све могуће - поручила је Марија.
Ми верујемо да ће нас већ од наредне школске године као ученица прве године Средње музичке школе обрадовати успесима и наградама што јој од срца и желимо.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa