Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ТАМНАВАЦ СВЕТИСЛАВ АТИЋ ИЗМЕЂУ СКУПЉЕНА И ПАРИЗА

НЕОДОЉИВ ЗОВ ОГЊИШТА

У потрази за бољим животом, после дипломирања на Медицинском факултету београдског универзитета и 11 година рада на одељењу хирургије шабачке болнице, Светислав Атић из Скупљена срећу је потражио у Француској, где је положио специјализацију.
Дефинитиван одлазак у бели свет, најпре Алжир, где ради три и по године, а потом Кошен, близу Париза определио је његов живот у граду светлости на обалама Сене, како називају француску престоницу. С друге стране Атић никада није заборавио родни крај и породично гнездо. Увек му се враћао, а у последње време чешће и дуже. Постао је велики дародавац и заљубљеник у књиге, а сваке године три до пет месеци проводи у Скупљену.
- Дефинитивно, ја волим књиге, а многе сам поклонио библиотекама у Шапцу, Бањалуци, Београду... Претплаћен сам на неколико домаћих часописа које редовно добијам и читам, каже Атић који и на овај начин одржава везу са завичајем.
И даље живи у Француској али родни крај и књиге које су му остале верни пријатељи чува као какве драгоцености у својим витринама. Максимално се труди да различитим издањима књига, најчешће историјске садржине, бесплатно обогати фонд неке библиотеке. А читање увек добро дође у раскошној природи.
- Ових природних лепота, као код нас тешко је где наћи и зато сам увек спреман на упорну, вишечасовну вожњу, сопственим аутомобилом да би у старинској кући у Скупљену, уживао у прелепом погледу са нашег балкона, истиче Атић.
Сопствену библиотеку са доста књига, коју често употпуњује али и “празни“, поклањајући књиге, спреман је да остави сину. Ту драгоцену збирку и данас пажљиво негује на малом породичном имању у Скупљену, где се често одмара и гаји овце.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa