Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
СТОЧАРИ НЕГОДУЈУ ПОСЛЕ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ДРЖАЊЕ ЈЕДНЕ КРАВЕ

“САХРАНА“ СРПСКОГ ПРОИЗВОЂАЧА

Цена млека је понижавајућа, а овом мером Министарства пољопривреде о укидању субвенције за држање једне краве, као да желе потпуну “ сахрану“ малих произвођача, који преовлађују у Мачви, каже на почетку разговора за “Глас Подриња“ Драган Дрмановић, власник откупне станице млека ПК Златар у Богатићу.
После одлуке да може примати млеко само од оних који му дневно донесу најмање 20 литара, откуп се смањио неколико пута. Сада, уместо некадашњих преко хиљаду литара у посебне каде, дневно прими тек око 400 литара драгоцене беле течности.
- Знам да су прерађивачи претрпани увозним млеком и млечним производима. Ко нама гарантује да су млечни производи које увозе исправни, а с друге стране ми наше млеко редовно контролишемо. Увозе разне павлаке, јогурте, сиреве по знатно нижим ценама и пред истек рока. Нас “трују“ разним обећањима, да прелеманима штите домаћу производњу, а резултати тога су никакви. Цена домаћег млека у откупу стално опада и тренутно је чак испод 20 динара за литру. Таквом политиком домаћи произвођачи су у великом проблему. Не могу да “покрију“ ни основне трошкове и принуђени су да засушују и уништавају краве, а слично је нажалост и са осталим пољопривредним производима, каже Дрмановић.
Слично размишљају и сточари који му свакодневно доносе млеко, чак и из суседних села. Они истичу да су због поражавајуће , потцењивачке цене млека и коначно поменуте одлуке Министарства, принуђени да одустају од производње.
- То мало пара што сам добијао за млеко користио сам за плаћање оних најмизернијих, основних рачуна. Сада, узимајући у обзир сва потребна улагања у исхрану краве, принуђен сам да је засушим и отуђим, каже Радосав Гајић, пољопривредник из Богатића. На ту чињеницу упозорава и његов земљак Миодраг Тетиковић, који у штали има три краве.
Чињеница је изражена и у задњем попису становништва у Мачви, да у овом крају преовлађује “ситан“ пољопривредни посед. Само домаћинства у типично пољопривредној општини Богатић, располажу у просеку са око три хектара земљишта. Стручњаци указују да би многа на овај начин могла постати социјални случајеви, на шта се, коментаришу, потпуно заборавило приликом одлучивања о укидању субвенције за држање једне краве.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa