Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ГРАДСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИНВАЛИДА РАДА ШАБАЦ

НА ПРВОМ МЕСТУ НАЈУГРОЖЕНИЈИ

Тридесет три делегата из двадесет једне месне заједнице Градске организације инвалида рада Шабац сваке године одржава током месеца јуна Годишњу скупштину. Тако је било и прошлог четвртка у просторијама Месне заједнице „Камењак“ где су окупљени имали прилику да поразговарају о Извештају о раду организације, активностима и материјално-финансијском пословању током 2014. години, али и да се упознају са већ реализованим активностима у првих шест месеци ове године и будућим плановима.
- Акценат је на ономе што је солидарност са најсиромашнијим, социјало најугроженијим. Ту је и низ других активности, неколико креативних и спортско-рекреативних радионица. У току је већ енглески за неколико наших чланова и чланица. Била је радионица декупажа, информатичка радионица и нешто што је у протеклој години започето, а већ сада се види права реализација, креативна, односно Ткачка радионица. Све је остварено у простору добијеном уз подршку Градске управе и захваљујући пројекту из Холандије у виду једне дивне донације. Надамо се да ћемо у другом периоду ове године имати нешто лепо за наше чланове и чланице и да ће уз Ткачку радионицу и све друге радионице и Клуб моћи по пар сати да проведу, да се друже и да ту спровде своје активности - рекла је Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада Шабац.
Непредвиђени трошкови у протеклој години за ову организацију изазвали су тешкоће, а самим тим, због све лошије финансијске ситуације чланови су уписивали и мању количину огрева.
- Ако су у претходној години уписивали пет тона угља сада се та количина кретала од две, две и по до три тоне. Присутност тих финансијских тешкоћа осетила се и у раду Организације али смо се некако изборили да не буде у губитку. Нарочито када је рад и када су активости у питању.
Негујући осећање заједништва и припадности у Градској организацији инвалида рада, што им је на првом месту, свакодневно се труде да својим члановима омогуће оно што им је најпотребније.
- Ту смо да их саслушамо, чујемо шта је то што их највише мучи, који су проблеми, а онда и да их повежемо са одређеним институцијама које могу да им помогну било да је у питању социјално давање, брињење, здравствени фонд, Министарство за рад, Национална служба за запошљавање. Кроз низ заједничких активности и јавне радове које смо имали трудимо се да упослимо оне рањиве групе бар на шест месеци, да их економски оснажимо и на тај начин помогнемо да имају и здравствено осигурање, повезан радни стаж. Велику подршку, унаточ свим тим некаквим тешким моментима, имамо и од Градске управе кроз оно што је у индиректном буџетирању нашег Удружења јер ми нисмо на буџету града Шапца. Кроз њега ми аплицирамо за одређене активности, психо-социјалну подршку, правну и све ове радионице о којима сам причала - истакла је Савковићева.
Упркос тешкоћама Градска организација инвалида рада опстаје, уз пуно воље и ентузијазма, у својим настојањима, што ће чинити и у наредном периоду.
- Колико год било тешко, колико год се то чинило и неким људима изгледало да је боље седети него џаба радити, охрабрују бар оне обичне речи „хвала“ за нешто што можда нисмо ни свесни да смо им значили и учинили - поручила је Мирослава Савковић.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa