Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

СРБИЈИ НЕОПХОДНИ ЛОКАЛНИ ЈАВНИ СЕРВИСИ

Парламентарна странка Зелени Србије тражи од Владе Републике Србије да прекине поступак даље приватизације локалних медија и обезбеди наставак рада и формирање локалних јавних сервиса. У наредним данима Зелени ће предати и предлог измена закона који ће омогућити оснивање јавних сервиса општина и градова.
Свака локална самоуправа, уз подршку грађана, може да процени да ли јој је потребан локални медиј или не, а та потреба ни на који начин не гуши слободу јавног информисања. Напротив, Зелени Србије су уверени да непостојање локалних јавних сервиса сигурно смањује некомерцијално извештавање. Најшире задовољавање потреба грађана, без дискриминације, за информацијама и садржајима из свих области друштвеног живота, поготово из области образовања, екологије и културе није могуће без независних, локалних јавних сервиса. Ако постоје национални и покрајински јавни сервиси који врше сврху јавног информисања, не видимо разлог зашто то не би били у стању и локални јавни сервиси.
Тренутно је неизвесна судбина више од 70 локалних и регионалних медија у Србији који би требало да буду приватизовани до 1. јула 2015. године. Од 72 медија предвиђених за приватизацију, месец дана до краја рока предвиђеног за завршетак тог процеса, само 4 испуњавају све услове које је Закон о јавном информисању предвидео. С друге стране, важећи Закон је предвидео гашење свих оних медија који до 1. јула не заврше процес приватизације, па оправдано страхујемо да ће грађани остати без права на информисање, јер национални медији, што се више пута и последњих месеци показало, не могу да одговоре захтевима локалних заједница за информацијама.
У земљама Европске уније постоје и регионални и локални медији, тако да је и даље нејасно зашто држава Србија инсистира на томе да се локалним самоуправама укине право да бирају да ли желе да имају своје медије или не, посебно јер се инсистира на децентрализацији и увећавању надлежности локалних самоуправа.
Ово су само неки од разлога зашто Зелени Србије сматрају да је ова иницијатива важна и тражимо да је Влада хитно усвоји.
Председник Покрета Зелених за Бо

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa