Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ВИДОВДАН - ВЕЛИКИ ПЕТАК СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

КО ЈЕ ВЕРА, А КО НЕВЕРА

На Видовдан, у Саборном храму посвећеним Светим апостолима Петру и Павлу, после Архијерејске литургије, владика Лаврентије са свештенством, служио је парастос косовским јунацима.
На питање које се често чује српском роду ““ „Зашто ми прослављамо дан када је српска војска трагично пострадала?“, владика је одговорио:
- И порази и победе долазе по Божјем допуштењу. А Бог је допустио пораз на Косову, јер је све било сазрело. „Великаши, проклете им душе на комате раздробише Царство, српске силе грдно сатријеше“, певао је Његош, „О, Косово, грдно судилиште, насред тебе, Содом запушио“. После Косовске битке, српска историја је ушла у мрачни тунел ропства дуг пола хиљаде година. Са друге стране, пораз на Косову је добит, спасли смо душу која је скупља од свих физичких жртава. Видовдан нас уједињује, а ако је негде потребно уједињење Србије, то је у отаџбини, да се не бисмо изгубили. Изван отаџбине, највише цркава је посвећено Светом Сави и Светом кнезу Лазару, што довољно говори.
Битка, која је зауставила продор Турака на Балкан и ка западној Европи, довела је до потпуне промене тока историјских збивања културног и духовног развоја нашег народа. Она је вододелница Србије на пре и после 1389. године. Где смо данас?
- Историја српског народа од Светог Саве до наших дана је минијатура јеванђеоске Страсне седмице. Златни период Немањића је био тријумфални улазак Христов у Јерусалим, после кога долази страдање, где доживљавамо преваре и издаје и неслогу и осуде и суђење и Богу и себи. То је Велики петак наше историје који траје вековима по Божјем допуштењу, велико чистилиште, али, оно што је трагично је да се ми ни до данас нисмо опаметили, то чистилиште још увек траје, опет немамо државу, опет не знамо где су нам границе, опет смо изгубили Косово, рекао је протођакон др Љубомир Ранковић.
Видовдан је дан када се, као некада, на Косовом пољу, кроз векове јасно види „ко је вера, а ко невера“.
- Дефиниција Светог Саве да смо ми народ за који ће Исток увек мислити да је Запад и обрнуто, важећа је и данас, а ми не припадамо ни Истоку ни Западу, него Небеском Јерусалиму. Најбољи од нас живе опредељени за Косовски завет. Сведено говорећи, дилему избора између Царства Небеског и овоземаљског, најбоље је дефинисао Матија Бећковић: „Кад ме питају - Косово или Европа, то је исто као да ме питају да бирам између лап топа и рођене мајке“, каже историчар Бранислав Станковић и додаје - Косовски мит је у темељу нашег идентитета. Ово што нам се данас дешава јесте страшно, али то је трагедија Распетог на крсту. Ко претрпи до краја, тај ће се спасти. Ми немамо никога другог ко стоји иза нас, осим Господа.
Мудри зборе да је појединачна промена једини начин да опстанемо као народ, „а збир свих појединачних искустава прави критичну масу да би се променио културни модел у једном друштву, који је сада апсурдан“. Без позивања на било коју институцију и, још мање, прозивања било кога, придружујмо се онима који мисле да је одговорност на сваком од нас.


М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa