Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ОДРЖАНА 22. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

СУФИЦИТ, РЕПЛИКЕ И НАСИП

Суфицит у буџету за 2014. годину 500.000 динара. Опозиција сматра да је суфицит нереалан. Шабац први у Србији порез од имовине физичких лица враћа месним заједницама. Поново турбуленције у одборничким групама
Никада жучнија расправа обележила је 22. заседање Скупштине града Шапца. Седница је овога пута одржана у Великој сали Културног центра, која је ипак била мала за све одборнике, директоре јавних предузећа и новинаре.
Прва и најважнија тачка дневног реда било је разматрање и усвајање Одлуке о завршном рачуну града Шапца за 2014. годину. Пре тога, председавајући прим. др Слободан Мирковић причитао је да је у Скупштини формирана нова одборничка група, „Зоран Бортић ““ Шабачки социјалисти“. Њу чине шест од седам одборника који су до сада били у Социјалистичкој партији Србије. Једини одборник који ће и даље представљати СПС је Владимир Трифуновић, који је сео на леву страну, на којој у локалном парламенту седи опозиција. Одборник Српске напредне странке, Александар Пајић, затражио је објашњење да ли СПС у Шапцу и даље постоји. Иако је и Владимир Трифуновић затражио реч, од председника Скупштине је није добио.
Када је реч о завршном рачуну, у њему је исказан суфицит у износу од нешто више од 500 милиона динара. Укупни приходи у 2014. години су износили 2.856 милиона, а расходи 2.355 милиона. Начелник Одељења за финансије Градске управе, Маријана Костадиновић, навела је да је суфицит распоређен на кориснике. Пре свега ту су 400 милиона који су предвиђени за изградњу базена.
-То је приход од емисије муниципалних обвезница, које су планиране као приход буџета који је остварен и као такав пренет у наредну годину, што је по завршном рачуну и опредељено. Остатак исказаног суфицита распоређен је за средње и основно образовање, културу, физичку културу и остале кориснике у оквиру комуналне потрошње, рекла је начелница.
Опозиција је изнела бројне примедбе на завршни рачун. Пре свега, подсетили су да је првобитно био планиран буџет од преко 3 милијарде, а да је он ребалансом смањен, те да је кредит, односно емисија муниципалних обвезница, стављен на страну прихода. Бобан Бирманчевић, одборник СНС, сматра да би буџет био у минусу да није било обвезница и да су извршена сва давања која су била предвиђена.
-Ребалансом буџета у области комуналне инфраструктуре није уложено скоро 314 милиона динара који су били предвиђени. Област социјалне заштите финансирана је са 66 одсто до планираног. Иако се ради о малим износима, јако је занимљив податак да је на позицији комуналних такси за заузеће јавних површина грађевинским материјалом, које се углавном остварују код извођења грађевинских радова, планирано 500.000 динара. Наплаћено је само 38.000 динара, што је јасан показатељ да се у овом граду ништа не гради, рекао је Бирманчевић.
Буџет је бранио и одборник Српског покрета обнове, Живојин Вулетић, који сматра да је буџет реално испланиран, посебно ако се имају у виду мере Владе Републике Србије, којима су смањене плате и пензије, па тако и приходи локалних самоуправа. Истакао је да је уштеђено пола милијарде динара, који су распоређни на најбољи могући начин.
Александар Пајић који је следећи изашао за говорницу је рекао да после Вулетића он дође као лоша стварност. После тога уследио је низ реплицирања.
Градоначелник Небојша Зеленовић је том приликом изнео и податак да је стигло решење потписано од премијера Александра Вучића, којим се проширује Слободна зона, због тога што у Шабац долази пет италијанских инвеститора.
Расправа која је уследила након тога била је не баш примерена простору где се седница одржавала. Завршни рачун је усвојен пуна два сата од почетка заседања.
Друга битна тачка било је разматрање и усвајање предлога Одлуке о преносу средстава прикупљених од пореза на имовину физичких лица приградским и сеоским месним заједницама. Одлука ће ступити на снагу 31. децембра 2016. године, а време до тада ће се сматрати периодом тестирања. Сав новац који се од 1. јула прикупи на име пореза на имовину биће трансферисан месним заједницама.
Градоначелник је истакао да је Шабац по овоме јединствен у Србији, зато што тежи истинској децентрализацији и самоуправи. Сматра да је ово прилика да сви грађани могу да одлучују о свом новцу и правима.
-Сав порез на имовину физичких лица ће се трошити у месним заједницама, на начин који одлуче њихови савети. Мислим да ће овим путем кренути и друге општине и градови, са идејом да пруже могућност својим грађанима да одлучују и имају више права. Они овим освајају слободу. Слобода је одлучивање, а одлучивање је одговорност. Сигуран сам да наши грађани не могу да погреше и да ће доносити добре одлуке за своје МЗ. Истовремено ће грађани знати да они који не троше добро њихов новац могу лако да буду промењени, рекао је Зеленовић.
Иако су, генерално сви подржали одлуку да тај новац оде у месне заједнице, поново нису изостале критике. Опозиција је градској власти замерила, између осталог и то што је уопште уведен овај порез. Славиша Костадиновић из Јединствене Србије сматра да су грађани осиромашени до краја, а да им се овим „даје на кашичицу“.
Приговори су се односили и на то да ову Одлуку треба проширити и на градске месне заједнице.
-Не зна се на који ће начин, ни ко одобравати средства. Већ имамо искуства да пројекти месних заједница у којима су у већини чланови које је подржала СНС, не пролазе. Неће бити поштено ни ако се у цео пројекат укључе повереници, рекао је др Александар Перановић, из СНС.
Расправу по овој тачки обележио је излазак потпредседника Скупштине Зорана Бортића за говорницу, који је поздравио ову одлуку и рекао да је социјалистичка и да је добро што ће грађани одлучивати о свом новцу, а не Александар Вучић. Том приликом успустио се у директно препирање са одборницима СНС.
Једногласно је усвојена Одлука о извођењу хитних радова на санацији и надградњи десног насипа Саве од Дреновца до Чеврнтије, у дужини од 5,313 километара. Радови ће се реализовати од ове до 2017. године у оквиру Регионалног програма ИПА у координацији са Федерацијом Босне и Херцеговине. Радовима ће управљати ЈВП „Србијаводе“, у сарадњи са градом Шапцем.
Усвојен је и предлог Оперативног плана одбране од поплава од вода другог реда. Изгласан је и предлог Одлуке о изменама и допунама одлуке о управљању комуналним оптпадом на територији града.
На овој седници је за директора Центра за социјални рад именован досадашњи в.д. ове функције, Милан Васић, а за директора Апотеке „Шабац“ Маја Игњатовић.
Ванредна седница Скупштине града одржана је у недељу, на Видовдан. На дневном реду је била само једна тачка, разматрање и усвајање предлога Одлуке о измени Одлуке о моделу и методи приватизације ЈП Радио ““ Телевизија „Шабац“. Образложено је да је хитна седница сазвана зато што је Градској управи у петак поподне стигао мејл Агенције за приватизацију у коме се тражи да се ова Одлука достави у понедељак ујутру.
Одлука је усвојена већином гласова.


М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa