Инфо

2. јул 2015.2. јул 2015.
ОПРЕЗНО СА ХРАНОМ ЗА ВРЕМЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

СМАЊИТИ РИЗИК

Летње високе температуре, посебно кад прелазе 35, као што смо то имали протеклих дана, погодују цревним инфекцијама. Храна која није на адекватан начин чувана и термички обрађена како треба, може бити ризик по здравље. У летњем период најчешће се кваре млеко и млечни производи, јаја, месо, месне прерађевине, риба.
Када купујемо храну која је у конзерви, обавезно би требало погледати датум производње, декларацију и рок употребе. Поклопац конзерве не сме бити испупчен, то буди сумњу да је можда, реч о присуству бактерије која изазива ботулизам. Лекари саветују да намирнице купујемо у контролисаним објектима, у маркетима и на пијаци у делу који је одређен за свеже намирнице, из расхладних уређаја, што се посебно односи на сир, кајмак, месо, млеко и јаја. Купљено месо у фрижидеру може да стоји 24 сата пре употребе, док би млевено месо и рибу требало искористити истог дана, кажу стручњАци. Трајно млеко након отварања мора стајати у фрижидеру, а безбедно се може користи само три дана након отварања.
Намирнице је најбоље чувати у стакленој амбалажи, а поврће у папирним кесама јер упијају влагу. Пре употребе воће треба опрати под млазом хигијенски исправне воде, као и лиснато поврће и то лист по лист. Термички обрађена храна требало би да буде одвојена од сирове. Посебну пажњу би требало обратити на даску на којој сечемо - иста даска не може се користити за сечење и спремљеног и сировог меса. Даску коју користимо за сечење хлеба, не би требало користити за друге намирнице. Кувана храна на собној температури може да стоји док се не охлади, онда може да се стави у фрижидер и требало би да се поједе у року од два дана. За путовање, храну би требало чувати у ручном фрижидеру или јести суву храну. Месне прерађевине требало би избегавати. Такође, на путу је најбоље пити флаширану воду и избегавати лед.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa