Инфо

2. јул 2015.2. јул 2015.
СРЂАН КОВАЧЕВИЋ, ДИРЕКТОР “МЛИНА КОВАЧЕВИЋ“ У ЛИПОЛИСТУ О ЖЕТВИ И ЧУВАЊУ ХЛЕБНОГ ЖИТА

СУНЦЕ ПРЖИ ЗНОЈ ЖЕТЕЛАЧКИ

Жетва, куповина и складиштење овогодишњег квалитетног рода пшенице беспрекорно функционишу и ако је време ових дана изразито топло, каже Ковачевић. Сарадња и помоћ произвођачима у времену кад пољопривреди не цветају руже. Генерацијски рад Ковачевића, знак сигурности и поверења
У Липолисту, широј јавности препознатљивом по произвођачима ружа и воћа не успевају само цвеће, украсно растиње, вишње, малине и купине. Ни липе не миришу тако заносно, мада још увек кружи прича да је по њима село добило име. Принос пшенице се овог лета кретао око четири тоне по хектару. Нема је много, судећи по површинама, тврде овдашњи признати ратари.
То потврђује и Срђан Ковачевић, директор “Млина Ковачевић“, који са братом Александром, успешно наставља богату породичну традицију у овој области рада коју је започео његов прадеда Чедомир, наставио деда Андрија, отац Слободан, а данас негују и усавршавају он и брат.
- “Млин Ковачевић“ у Липолисту постоји од 1960. године. Трудимо се да колико су наше могућности изађемо у сусрет и помогнемо произвођачима и у овој години, мада пољопривреди укупно не цветају руже. Максимално смо ангажовали све расположиве капацитете, које намеравам и да проширујем. Откуп хлебног жита, које је захваљујући пре свега повољним временским приликама током вегетације, ове године квалитетно. Приноси се крећу од четири до пет тона по хектару, што је испод очекивања. Поред у Липолисту зрно преузимамо на нашим откупним местима у Змињаку, Рибарима и Штитару. Млин ради 24 часа дневно. Настојимо да сваком ратару у овом делу Мачве и Поцерине, изађемо у сусрет и помогнемо, без обзира на утврђену цену, која није стимулативна. Стално проширујемо круг сарадника, а захваљујући у првом реду повољним временским приликама, солидној техничкој опремљености и великом пожртвовању људи, ових жарких летњих дана, убирање и складиштење хлебног зрна, успешно приводимо крају и може се рећи да је овај, најважнији летњи посао ратара кратко трајао, каже Ковачевић.
Заиста је приметна изузетна радна ангажованост, сваког ангажованог радника у жетви, без обзира што је на млину и житним пољима било протеклих дана изразито топло. Сунце је немилосрдно пржило зној жетелачки али нико није одустајао.
- Квалитет овогодишњег зрна пшенице је за пример. Хектолитарска тежина се креће од 76 до 82 одсто. Не бих рекао да овогодишња производња заостаје, а поред пшенице ми годинама купујемо и складиштимо зрно кукуруза, соје и сунцокрета. Неко се одлучује за продају, а исплату вршимо одмах. С друге стране нудимо повољну могућност размене пшенице за брашно или мекиње, а реализујемо на задовољавајући начин и набавку семенске робе, препарата за заштиту биља и вештачког ђубрива. У оквиру предузећа ради и пекара, тако да смо у ситуацији да заокружимо циклус ове производње, наглашава Ковачевић.
Тако подсећајући на почетак ове приче и речи почившег Аце Топаловића, написане у песми о родном селу у Липолисту не миришу само липе, цвеће, нити воће, већ сасвим солидно рађа и пшеница. Најбоља потврда за то, овог лета долази са житних поља у овом крају, подно историјског Цера.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa