Инфо

2. јул 2015.2. јул 2015.
ДВЕ НЕДЕЉЕ ДО ШАБАЧКИХ КОЊИЧКИХ СВЕЧАНОСТИ

ИВАЊДАНСКЕ ТРКЕ НАЈАВА КОЊИЧКОГ СПЕКТАКЛА

Традиционалне Ивањданске трке напуниле су старт машину и трибине на Шабачком хиподрому. Ни црвени метео аларм над Србијом и температура која је прелазила 35 степени, нису били препрека за љубитеље галопа. А, исплатило се ““ одличне трке, велики број коња, све као добро загревање на врелом дану за предстојећи коњички спектакл ““ Шабачке коњичке свечаности. Ивањдан је почео стартом двогодаца, у листед надметању „Меморијал Луке Лазаревића“, у ком до друге, убедљиве, победе у другом старту долази Бетовен (Хоноуред Гуест-Биг Росе), КК „Горска тим“, са Жељком Илићем у седлу. Две и по дужине иза њега кроз циљ пролази одлична Калина Ладy, власник, тренер и јахач Тика Вујковић, Топ Гун са Њезијем стигао је трећи, док се у плацу нашао још Матрикс, са Конкољем у седлу. Дан је обележио четвороструки тријумф тренера Бојана Шендековића и три победе джокеја Александра Шашића. Славили су Иво Джима (Сеаттле Сур-Ирревоцабле), власник Сцудериа Иво Джима ““ дистанца 1200 метара, време 1:11,2; Диктат (Фарљад-Долциссима), власник Емил Чалаковић, јахач А. Шашић, дистанца 1600 метара, време 1:38,3; Бурнер (Дасхинг Бладе-Бронислава), власник „Интер гај“, јахач А. Шашић, дистанца 1700 м, време 1:46,3, који је за кратку главу прошао кроз циљ пре Огона, вл. Љубомировића. Посебно занимљива била је трка „Ивањдан“ за четворогоде и старије галопере. Грациас а ла вида, вл. Виторио Де Пасквале, са аспирантом Конкољем у седлу, изашла је на чело трке на самом старту. Далас, вл. Ранковића, најбољи галопер Србије 2014., са Тиком Вујковићем, са друге позиције вребао је шансу у завршници трке, али је ћерка Тхе Хонорабле и Гине, остала неухватљива и две дужине коњског тела оставила за собом најбржег такмаца. У трогодачком окршају на 1700 м први је на циљ стигао Реед Биллy, вл. Даутовић, тренер М. Јовановић, јахач Горан Мешетовић, време 1:44,9.
Шести тркачки дан био је последња припрема пред спектакл - Шабачке коњичке свечаности, које се одржавају 25. и 26. јула. Свечаности су истински празник галопа, јер се и ове године најављују трке у којима ће стартовати најбољи, а посебну радост представља надметање за пехар у Меморијалу краља Александра. Трка за „краљев ловор“ је она која се очекује с нестрпљењем, окршај у ком се бори за победу, пехар, славу и историју, а овог јула упис у ову трку бољи је него икад, каже Бојан Шендековић, хандикапер КК „Джокеј клуб“ Шабац.
- Имамо бољи упис него икад, потврду о старту и два одлична грла из Мађарске, уз велики број галопера са ових простора, па заиста очекујемо прави галопски спектакл, јер је реч о најпрестижној трци код нас ““ истиче Шендековић, који је и у досадашњем току ове сезоне, као и у претходној, најуспешнији тренер Србије.
Шабачке коњичке свечаности су окршај најбољих галопера, али и прилика да у галопском спектаклу ужива цела породица, кажу организатори. Ове године обезбеђен је богат пропратни програм ““ бираће се најшармантнија дама, па је шешир обавезан, аниматори ће малишанима боравак на хиподрому учинити још забавнијим, а своје промотивне наступе најавиле су различите фирме, партнери Шабачког хиподрома, па посетиоци могу очекивати различите награде.
Први Меморијал витешког краља Ујединитеља Александра трчан је у Београду, 1. септембра 1935. године. Трка је делила судбину земље која је нестајала и времена које је доносило најразличитије изазове, па је краља заменио председник, мењао се назив, дистанце.. Али, једно је остало исто. Жар са којим се стартује у овој трци. Од 2008. године трка је у родном месту галопа, Шапцу. На шабачкој трави први пехар краља узео је Дистант Цхарм (Дистант Мусиц - Мy Луцy Лоцкет) - шт. Потковица Спаија, тренер Анђа Михајловски, јахач Дарко Филиповић. Последњих година најбољи галопери из региона протрчали су шабачком стазом у надметању за пехар који значи престиж. Неки су кроз циљ прошли „надмоћно“, неки су такмацима умакли за мало....а, публика је, на ногама, дочекивала најбрже.
И овог јула трчаће се Меморијал краља Александра, највећа међу великим тркама. На стази која зна шта је топот најбољих. Одбројавање је почело ““ још 15 дана до великог галопског спектакла.
М. Мусић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa