Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
НАСТАВЉЕНИ РАЗГОВОРИ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ШАПЦА И ПРИВРЕДНИКА

ЗНАЧАЈНИ И „МАЛИ“ И „ВЕЛИКИ“

Током последње седмице градоначелника Шапца Небојша Зеленовић разговарао је са представницима руководства „Железаре Смедерево“, а посетио је и успешну породичну фирму „ИНОП“
После четири месеца од избора новог менаџмента, који руководи смедеревском „Железаром“, резултати рада једног од гиганата српске привреде су врло добри. У такву слику се уклапа и пословање Фабрике за производњу белог лима у Шапцу, која остварује производњу попут оне из периода када је фирма била у власништву компаније „У.С. Стеел“. Чланови новог руководства посетили су прошлог петка огранак компаније у Шапцу, и том приликом навели да је капацитет шабачке фабрике између 14 и 17 хиљада тона белог лима, у зависности од дебљине. У претходним месецима ова фабрика је производила више од 10 хиљада тона лима месечно.
- Циљ нам је да до краја године остваримо максимални капацитет. Услови за то су обезбеђивање сировина и добри уговори на тржишту, уговори са купцима. Наши највећи купци су домаће фирме као што је Галеб гроуп и ФМП, али извозимо и у иностранство, рекао је Мирослав Грела, извршни директор за производњу.
Локална самоуправа је спремна на максималну сарадњу са компанијама које су веома значајне за српску привреду, навео је приликом сусрета са руководством „Железаре Смедерево“ градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- С обзиром на чињеницу да је много фирми које раде у старом комплексу Зорке, потребно је да разговарамо са њиховим руководствима и утврдимо где Град може да помогне, како би се отворила нова радна места и упослили нови људи. Данас су нас примили представници новог менаџмента фирме и надам се доброј сарадњи и у будућности. Радују ме вести да се у овој фабрици производња диже на више ниво, што отвара могућност за нова запошљавања, рекао је Зеленовић.
Поред пословања великих привредних субјеката, за привредни развој града неопходна су и успешна породична предузећа. Једно од њих, шабачки „ИНОП“, градоначелник је посетио прошлог понедељка. Ово предузеће основано је 1996. године, а током дводеценијског пословања производни програм је мењан, у складу са захтевима тржишта. Примарна производња алуминијумских затварача, која подразумева сарадњу са 150 комитената, проширена је производњом ушних маркица за стоку, што је допринело успостављању пословних контаката са скоро 250 ветеринарских станица. Осим на домаће тржиште, „ИНОП“ пласира производе и у све земље бивше Југославије и Албанију, а при том запошљава 30 радника.
- Имамо два производна програма. Први обухвата производњу ушних маркица за обележавање домаћих животиња, а сличну производњу подразумевају и обележивачи стабала у дрвној индустрији. Други програм је производња алуминијумских затварача за флаше. За тај програм сам изузетно емотивно везан, јер смо са њим почели производњу пре скоро 20 година. Тада сам напустио посао професора у средњој Техничкој школи, а фирма се од 10 радника проширала на 30 запослених, навео је директор предузећа Љупко Мијатовић.
Породичне фирме ослонац су развоја привреде сваке општине и града, истакао је градоначелник Шапца приликом посете овом предузећу.
- Фирма „ИНОП“ има 30 стално запослених радника и тежи да прошири производњу, а тиме и упосли нове раднике. Оваква предузећа ће увек бити у фокусу и могу рачунати на помоћ и подршку Града. Разговарао сам са власником фирме о могућностима да Град Шабац помогне у даљем развоју, али и о учешћу представника фирме „ИНОП“ у раду Привредне коморе Шапца, навео је Зеленовић.
Руководство „ИНОП“ планира проширење производње, а у том процесу очекују и подршку града.
- Разговали смо са представницима града око производње амбалаже за инвеститоре из Италије који би се у Шапцу бавили откупом воћа и поврћа. За тај посао смо спремни, а недавно смо и купили део земљишта у непосредној близини фириме, како би могли да покренемо нове послове, рекао је Мијатовић.
У посети предузећу „ИНОП“ био је и председник Привредног савета Шапца Зоран Тошић, који је са представницима фирме домаћина разговарао о њиховом укључивању у рад Савета. Тошић, али и градоначелник Шапца сматрају да ће искуство, савети и предлози руководиоца успешних породичних фирми бити од користи читавој шабачкој привреди.
У „Белим лимовима“ производи се сировина за индустрију амбалаже за конзервисање прехрамбених производа, паковање боја и лакова, хемикалија, фармацеутских производа, дувана, козметике, као и за производњу спреј боца и крунских затварача. Сви радници који су радили у производњи су на својим радним местима, а они се, попут руководства, надају повећању овима производње и повећању запослености.


М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa